Hlavní obsah

CEFC nezaplatila dluh, J&T sesadila představenstvo včetně Tvrdíka

• Aktualizováno

Čínská CEFC China Energy nezaplatila pohledávku 450 miliónů eur (asi 11,5 miliardy korun) vůči J&T Private Investments, a ta proto přebrala výkon akcionářských práv v evropské pobočce této čínské firmy. Odvolala její představenstvo včetně Jaroslava Tvrdíka, který evropské aktivity CEFC řídil, a dosadila krizový management. CEFC tyto kroky odmítla, peníze už jsou prý na účtu.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Jaroslav Tvrdík skončil v představenstvu evropské pobočky CEFC

Článek

Tvrdík ještě minulý týden tvrdil, že dluhy zaplatí čínský státní konglomerát CITIC, který čínskou CEFC převzal. V noci Tvrdík na Twitteru uvedl, že firma závazky uhradí. CITIC založila u ČSOB účet a připsala na něj 475 miliónů eur. Zavázky by měly být uhrazeny do pátečních 14:00 a J o tom prý byla informována.

Veřitelé se zástupci CITIC v minulých dnech jednali, ale řešení podle Málka nenalezli. „V posledních dnech JTPI navíc získala informace, že CEFC začala podnikat opatření, kterými chtěla bránit věřitelům ve výkonu jejich práv,” uvedl mluvčí JTPI Petr Málek.

Novými členy představenstva CEFC Europe se stali Peter Kubík a Dušan Palcr.  Druhý jmenovaný je podle webu justice.cz předsedou dozorčí rady fotbalové Sparty Praha. CEFC je většinovým vlastníkem Slavie.

Investiční skupina chce nyní v evropské pobočce udělat finanční i právní audit.

Skupina CEFC
Působí v energetice, financích a průmyslu. V Česku koupila podíly například v aerolinkách Travel Service nebo cestovní agentuře Invia.cz. Ovládá Pivovary Lobkowicz Group a je majoritním vlastníkem fotbalové Slavie i stadiónu v Edenu.
Eden je podle informací Radiožurnálu v zástavě. Banka J totiž některé nemovitosti CEFC zastavila kvůli obří půjčce. Vedle Edenu jde o budovu bývalé Živnobanky v centru Prahy nebo luxusní pětihvězdičkový hotel Le Palais Art Hotel Prague.

O problémech mateřské společnosti se mluví už několik měsíců. Vyšly najevo po zadržení jejího někdejšíhio šéfa Jie Ťien-minga, který je stále poradcem českého prezidenta Miloše Zemana. Firma měla velký nedostatek volné hotovosti a je silně zadlužená, využívala krátkodobé půjčky s úrokem až 36 procent, uvedla agentura Reuters. Ta také nedávno poukázala na to, že společnost svým zaměstnancům nevyplácí mzdy a snaží se jich zbavit. [celá zpráva]

Jaroslav Tvrdík
*11.9.1968 v Praze, vystudoval Vojenskou akademii ve Vyškově
zástupce čínské finanční a energetické firmy CEFC pro Evropu (od roku 2015 mohutně investovala v ČR), podle obchodního rejstříku je zapsán ve statutárních orgánech řady firem, včetně mateřské CEFC Group (Europe) Company nebo fotbalové Slavie Praha, kde je předsedou představenstva
Kariéra: od roku 1990 zastával různé pozice na ministerstvu obrany; náčelník finanční služby československého kontingentu 1. praporu mírových sil OSN (UNPROFOR) v Jugoslávii (1992 až 1993); práce v ekonomickém úseku sekce zahraničních vztahů ministerstva obrany; šéf příspěvkové organizace ministerstva Vojenská lázeňská a rekreační zařízení; ekonomický náměstek ministra obrany (prosinec 2000 až květen 2001); ministr obrany (květen 2001 až červen 2003); poslanec ve Sněmovně (červen 2002 až červenec 2003); prezident a předseda představenstva Českých aerolinií (2003 až 2006); volební manažer ČSSD (2006 až 2010); podnikatel a ekonomický poradce.
Byl členem vlád Miloše Zemana a Vladimíra Špidly. Z postu ministra odešel poté, co se Špidlova vláda rozhodla v rozporu s vládním programem snížit rozpočet ministerstva. Ve funkci se mu podařilo prosadit návrh na zrušení základní vojenské služby, změnu struktury velení v armádě či sloučení vojenských tajných služeb. Mezi své největší úspěchy řadil i schválení zákona o vojácích z povolání.
Od roku 2012 je prezidentem Smíšené česko čínské komory vzájemné spolupráce a je spojen s pronikáním čínského kapitálu na český trh. Komora byla mimo jiné zadavatelem vyvěšení vlajek při návštěvě čínského prezidenta v roce 2016. Jako zástupce CEFC se Tvrdík v roce 2015 podílel na převzetí fotbalového klubu Slavia Praha čínským investorem. Do vedení Slavie se dostal již v říjnu 2015, kdy byl zvolen místopředsedou dozorčí rady. Poté, co začátkem roku vypluly na povrch potíže CEFC, byl Tvrdík členem delegace, kterou do Číny vyslal prezident Miloš Zeman do Číny a jež měla zjistit, zda CEFC bude pokračovat v investicích v ČR. Kromě Tvrdíka v ní byli i prezidentův kancléř Vratislav Mynář a poradce Martin Nejedlý.

Reklama

Výběr článků

Načítám