Hlavní obsah

Zkrachovalé Vítkovice Gearworks mají nové majitele

Novinky, tov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Společnost Vítkovice Gearworks, která byla součástí strojírenské skupiny Vítkovice Machinery Group (VMG) ostravského podnikatele Jana Světlíka, získala při reorganizaci nové investory. Společnosti Optifin Invest a Farvis složily 80 miliónů korun a staly se tak novými akcionáři společnosti Vítkovice Gearworks. Ty díky tomuto kroku vyplatily své věřitele, uvedla v pátek mluvčí Vítkovic Eva Kijonková.

Foto: Denisa Telaříková, Právo

Pohled na průmyslový areál v Ostravě

Článek

Se vstupem nových investorů počítal schválený reorganizační plán. Firma se kvůli ztrátovému hospodaření dostala předloni v létě do insolvence. Změna se v krátké době promítne do obchodního rejstříku.

Spolumajitelem společnosti Optifin Invest je podnikatel Alexej Beljajev. Společnost Farvis je spřízněna s firmou E-Invest Martina Ulčáka, který už loni od Světlíka koupil jednu z firem ze skupiny Hutní montáže.

„Zhruba během měsíce by mělo dojít k úspěšnému ukončení reorganizace společnosti,“ uvedl ředitel Vítkovic Gearworks Vladimír Bindzár.

Chtějí začít nabírat zaměstnance

Společnost má podle něj nyní zakázky převážně v oblasti dodávek pro hutní a strojírenské firmy ve středoevropském regionu. V průběhu insolvenčního řízení prokázala firma životaschopnost a už před koncem loňského roku ohlásila také zájem o personální posílení, na kterém nyní intenzívně pracuje.

„V následujících měsících chceme výrazně růst. Rozjíždíme druhou směnu a chystáme se na některých strojích obsadit i směnu třetí, jak jsme už dříve našim klientům slíbili,“ komentoval aktuální záměry Vítkovic Gearworks ředitel společnosti.

Zaměstnanců má společnost nyní zhruba 140. Při schválení reorganizačního plánu loni v prosinci jich bylo asi 150, před insolvencí o stovku více.

Vítkovice Gearworks jsou jedním z předních dodavatelů atypických převodových skříní, ozubených dílů a kompletních pohonů pro různá odvětví průmyslu. Dále firma poskytuje projekční a inženýringové služby.

Potíže má více firem skupiny

Všechny prostředky, které složili noví akcionáři společnosti Vítkovice Gearworks, byly určeny pro úhrady věřitelům. V roce 2016, tedy v roce zahájení insolvence, byla firma ve ztrátě více než 700 miliónů korun. Za rok 2017 se jí podařilo snížit ztrátu na méně než 17 miliónů.

„Tento výsledek hospodaření souvisí s nedůvěrou trhu po dobu insolvenčního řízení, po jeho skončení bychom měli mít hospodářský výsledek už kladný,“ dodal Bindzár.

Ve skupině Vítkovice Machinery Group je přes 20 firem, celkem mají asi tři tisíce zaměstnanců. Předloni se čtyři firmy ze skupiny dostaly do finančních potíží: Vítkovice Power Engineering později skončily v konkurzu, Vítkovice Gearworks a Vítkovice Revmont mají povolenou reorganizaci a reorganizace Vítkovic Envi už úspěšně skončila. Některé firmy VMG prodala.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám