Hlavní obsah

Plzeňský Prazdroj prodal rekordních 11 miliónů hektolitrů piva

Novinky, bož

Pivovar Plzeňský Prazdroj v loňském roce prodal více než 11 miliónů hektolitrů piva, meziročně téměř o tři procenta více. V zahraničí pivovar prodal přes čtyři milióny hektolitrů, což představuje meziroční nárůst o osm procent. Číslo zahrnuje jak export, tak zahraniční výrobu v licenci. Prazdroj to uvedl ve středu v tiskové zprávě.

Foto: Milan Malíček, Právo

Export ležáku Pilsner Urquel loni přesáhl jeden milión hektolitrů.

Článek

Export ležáku Pilsner Urquell loni přesáhl jeden milión hektolitrů. V součtu s domácím trhem se tohoto nápoje za celý rok vypilo 2,5 miliónu hektolitrů.

„Zájem o čepovaný plzeňský ležák ve světě trvale roste,” uvedl šéf Prazdroje Grant Liversage s tím, že téměř každý čtvrtý Pilsner Urquell v zahraničí byl čepovaný. Z tanku nápoj v cizině čepuje 90 hospod, jeho objem v nich meziročně vzrostl o 16 procent.

Ležák se nejvíce vyvážel na slovenský, německý a jihokorejský trh. Společnost se stále více zaměřuje na asijské trhy. Od dubna například zahájil pravidelný export do Číny.

Skupina Asahi, která je již téměř rok vlastníkem pivovaru Plzeňský Prazdroj, letos v dubnu vzala do svých rukou distribuci Pilsner Urquell na svém domácím japonském trhu. „Zaměří se na export sudového piva a lahví,” doplnil Liversage.

Plzeňský Prazdroj byl založen roku 1842. Sdružuje pivovar Plzeň, pivovar Radegast a pivovar Velké Popovice. Až do akvizice skupinou Asahi byl dceřinou společností britského koncernu SABMiller.

Reklama

Výběr článků

Načítám