Hlavní obsah

Volkswagenu hrozí žaloba o miliardy a trestní oznámení pro podvod

Novinky, bož

Německému automobilovému koncernu Volkswagen hrozí žaloba v řádech miliard eur o náhradu škody od dodavatelské společnosti Prevent. Ta tvrdí, že jí Volkswagen neoprávněně vypověděl smlouvy. Upozornil na to deník Süddeutsche Zeitung. Do koncernu patří i automobilky Škoda Auto, Seat, Audi nebo Porsche.

Foto: Suzanne Plunkett, Reuters

Německému automobilovému koncernu Volkswagen hrozí žaloba v řádech miliard eur

Článek

Že firma Prevent chystá podání žaloby o náhradu škody, deníku potvrdil její mluvčí. Podle Volkswagenu žaloba nemá jakékoli věcné opodstatnění.

V automobilovém odvětví se hovoří o tom, že by Prevent mohl požadovat odškodnění ve výši dvou miliard eur (zhruba 51 miliard korun), uvedl server týdeníku Die Zeit. Přesná výše požadavku však zatím není známa. Podle mluvčího firmy se částka v každém případě „bude pohybovat v řádu miliard”.

Firmy jsou ve při od roku 2016

Prevent navíc chce podat na Volkswagen i trestní oznámení kvůli tomu, že se automobilka měla dopustit podvodu při uzavření smlouvy, když už měla dopředu vědět, že závazky plynoucí ze smlouvy nesplní.

Spor mezi Volkswagenem a Preventem propukl již v roce 2016. Tehdy se automobilka dostala do svízelné situace, když jí dvě dceřiné firmy Preventu zastavily dodávky. Výroba v továrnách Volkswagenu kvůli tomu několik dní stála. Prevent tak zareagoval na stornování objednávky za 500 miliónů eur (12,73 miliardy korun).

Do skupiny Prevent patří několik společností, které dodávají automobilkám díly. Od roku 1992 sídlí ve Wolfsburgu stejně jako Volkswagen, kterému dodává díly už od roku 1973. Skupinu založil bosenský podnikatel Nijaz Hastor. V Bosně a Hercegovině, kde je Prevent největším zaměstnavatelem, pro firmu pracuje přes 6,5 tisíce lidí.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám