Hlavní obsah

Policie a státní zástupci prohledali kanceláře Porsche kvůli emisnímu skandálu

Novinky, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Německá policie a státní zastupitelství ve Stuttgartu prohledaly kanceláře v deseti budovách automobilky Porsche ze skupiny Volkswagen. Souvisí to s emisní aférou Volkswagenu, v níž jsou tři současní nebo bývalí zaměstnanci podezřelí z podvodu. Razie proběhly na území spolkových zemí Bavorsko a Bádensko-Württembersko. Uvedl to server týdeníku Die Zeit.

Foto: Marek Bednář, Novinky

Logo Porsche na kapotě modelu Panamera Turbo S e-hybrid Sport Turismo

Článek

„Mezi obviněnými je jeden člen představenstva a jeden člen vyššího managementu,” uvedlo státní zastupitelství. Třetí obviněný už ve firmě nepracuje.

Podle státního zastupitelství se Porsche podílelo na manipulacích s měřením emisí dusíkových plynů u dieselových motorů. Podle vyšetřovatelů měla společnost spolupracovat s automobilkou Audi, která je rovněž součástí koncernu Volkswagen.

Foto: Lukas Barth, Reuters

A red traffic light is seen in front of the Audi headquarters in IngolstadtA red traffic light is seen in front of the Audi headquarters in Ingolstadt, Germany, March 15, 2017. REUTERS/Lukas Barth

Vyšetřování v Audi trvá již od března 2017, kdy mnichovské státní zastupitelství nařídilo prohledání centrály Audi v Ingolstadtu a dalšího areálu v Neckarsulmu v souvislosti s podvody při měření emisí v USA. Od té doby proběhla řada razií a domovních prohlídek, v září 2017 dokonce jeden člověk skončil ve vazbě.

V únoru tohoto roku bylo vyšetřování rozšířeno na podvod u 210 tisíc vozidel prodaných v Evropě a USA, včetně automobilů značky Porsche.

Porsche kvůli emisnímu skandálu na podzim 2016 svolala do servisů modely Macan. V červenci 2017 tehdejší ministr dopravy Alexander Dobrindt (CSU) zakázal registraci modelů Cayenne s třílitrovým pohonem TDI, navíc automobilka musela svolat 22 tisíc již prodaných vozů.

Manažer VW sedí v americké vazbě

Emisní aféra vypukla v září 2015, když americká Agentura pro životní prostředí obvinila koncern Volkswagen, že jeho dieselové motory obcházejí měření emisí. [celá zpráva]

S Američany se Volkswagen na začátku loňského roku domluvil na urovnání sporu. V rámci dohody musí automobilka přiznat vinu ohledně porušení některých ustanovení amerického práva a zaplatit 4,3 miliardy dolarů (zhruba 88 miliard korun). [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám