Hlavní obsah

Trhy reagují na útok v Sýrii klidně, ropa zlevňuje

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po víkendovém útoku vedeném USA na Sýrii se většina evropských akciových indexů v pondělí ráno držela těsně v zelených číslech. Pražská burza rostla o 0,11 procenta. Investoři nečekají stupňování napětí, což potvrzuje i pokles cen ropy.

Foto: Omar Sanadiki, Reuters

Syrský voják s ruskou a syrskou vlajkou během protestu proti útoku západních spojenců

Článek

„Evropské akciové indexy otevřely mírným růstem. Zisky se pohybují zhruba do čtvrt procenta a i v rámci jednotlivých sektorů jsou pohyby spíše minimální. Akcie v Evropě tak zatím na tato geopolitická rizika výrazněji nereagují,” řekl Novinkám analytik Komerční banky Miroslav Frayer.

Panevropský index STOXX 600 kolem 10:30 SELČ ztrácel 0,02 procenta.

Spojené státy, Británie a Francie podnikly v noci na sobotu koordinovaný vojenský úder proti Sýrii v reakci na údajný chemický útok v povstaleckém městě Dúmá u Damašku, který Západ přičítá režimu prezidenta Bašára Asada. Terčem úderu byla vědecká centra, která podle spojenců vyvíjejí chemické zbraně, a vojenské základny. Rusko na zásah vojensky nereagovalo, ale důrazně ho odsoudilo.

„Sobotní operace byla omezená a plánovaná jako jednorázová, protože prezident (Donald) Trump ji označil za 'splněnou misi'. Mnozí se obávali, že útok povede k širší konfrontaci, ale nebyl dostatečně silný, aby vyvolal odvetná opatření Ruska," uvedl stratég firmy FXTM Hussein Sayed. Nicméně na trhu podle něj i nadále přetrvává obezřetnost kvůli pokračujícímu napětí mezi západními mocnostmi a Ruskem.

Akcie v Asii reagovaly smíšeně. Dolar mírně oslabil vůči euru a jenu. Ceny ropy klesly zhruba o procento. K poklesu cen ropy mohly pomoci zprávy o růstu počtu nových těžebních zařízení v USA. Ropa minulý týden zdražovala poté, co americký prezident Donald Trump varoval před útokem na Sýrii na sociální síti.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám