Hlavní obsah

USA chtějí uvalit cla na 1300 čínských výrobků. Peking rychle schválil odvetu

Novinky, tov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Americká vláda zveřejnila seznam 1300 čínských výrobků, na které může uvalit clo ve výši 25 procent. Čína ve středu schválila protiopatření stejného rozsahu. Ekonomové varují před dopady obchodní války.

Foto: Venus Wu, Reuters

Cla mají platit i pro LED světla

Článek

Uvalením cel na zboží z Číny chce Trumpova vláda údajně reagovat na krádeže duševního vlastnictví ze strany této asijské země. Seznam zboží, na které může být uvaleno clo ve výši 25 procent, míří hlavně do oblasti obranného a strojírenského průmyslu, ale jsou na něm i položky jako umělý chrup, LED světla, nebo stroje na vázání knih, upozornil web CNN. Cla se týkají čínského zboží v hodnotě téměř 50 miliard dolarů (1,03 biliónu korun). Seznam vláda chystala několik měsíců, zveřejnila jej v úterý.

Čínské ministerstvo obchodu hned ve středu schválilo uvalení cel také ve výši 25 procent na 106 položek amerického zboží také v hodnotě 50 miliard dolarů, informovala agentura Nová Čína. Konkrétní položky neuvedla, podle odhadů ekonomů nebudou chybět například sójové boby, letadla a strojírenské výrobky.

Už začátkem týdne Čína uvalila 25procentní cla na 128 amerických produktů včetně vepřového či vína. Proti americkým clům se Peking hodlá bránit také u Světové obchodní organizace (WTO).

Americký prezident Donald Trump prosadil také uvalení cel na dovoz oceli a hliníku. Země EU a několik dalších států dostaly výjimku, ekonomové přesto varují před eskalací obchodní války v důsledku ochranářské politiky USA.

Obchodní válku by pocítilo i Česko

„Světu hrozí bezprecedentní obchodní válka. Trhy se kromě specifického přímého dopadu na odvětví zasažená růstem cel obecně obávají roztočení spirály protekcionismu, která by zpomalila růst globální ekonomiky,“ řekl hlavní ekonom společnosti Cyrrus Lukáš Kovanda.

V Česku by podle něj takové zpomalení pocítil v první řadě automobilový průmysl, který se již beztak potýká s ochlazením poptávky, a průmysl ocelářský.

„V případě skutečného roztočení spirály protekcionismu – tedy v případě odvetných opatření a eskalace celé situace – bude celý region střední a východní Evropy patřit společně s Německem ke globálně vůbec nejvíce postiženým. Ekonomiky typu České republiky, Maďarska nebo Slovinska jsou vysoce otevřené a zhoršení podmínek ve světovém obchodu znatelně pocítí,“ dodal ekonom.

Reklama

Související články

Čína a USA jsou na prahu obchodní války

Spojené státy v pátek podaly u Světové obchodní organizace (WTO) stížnost na Čínu kvůli údajnému porušení amerického duševního vlastnictví. Napětí mezi oběma...

Výběr článků

Načítám