Hlavní obsah

Odchod z EU? Ekonomickou sebevraždu by doprovodil exodus firem

Diskuse v médiích o možném odchodu ČR z Evropské unie (tzv. czexitu) znepokojují 78 procent firem v ČR, 28 procent podniků by v případě opuštění EU zvažovalo přesunout své investice jinam. Vyplývá to z březnové studie Česko-německé obchodní a průmyslové komory (ČNOPK) mezi 150 firmami.

Foto: Profimedia.cz

Vlajky EU a ČR

Článek

Obavy související s debatou o czexitu, kterou rozpoutalo jednání parlamentních stran o obecném referendu, pociťuje 83 procent zahraničních investorů, ale také dvě třetiny českých firem. Nejvíce znepokojeny jsou podle průzkumu výrobní podniky nad 250 zaměstnanců.

Pokud by Česko opravdu odešlo z Evropské unie, zvažovala by čtvrtina firem snížení investic v tuzemsku, 28 procent dokonce jejich přesun jinam. Naopak čtyři z deseti firem změny u investic neočekávají.

Obavy z propouštění

Rizika případného odchodu z EU vidí firmy především v omezení přístupu na jednotný evropský trh (74 procent). V souvislosti s tím se obávají zavedení cel a daní (66 procent), nárůstu byrokracie (61 procent), poklesu obratu společnosti (60 procent), nebo dokonce propouštění zaměstnanců (36 procent).

Podle skoro poloviny firem by Česko po odchodu z EU mělo špatnou vyjednávací pozici pro mezinárodní obchodní dohody. Podle podniků už i samotná debata zemi neprospívá, v průzkumu požadují, aby se politická reprezentace jasně vyslovila pro dlouhodobé setrvání v EU a odmítla referendum, které by nechalo občany o této otázce rozhodovat.

„Nikdo z iniciátorů debaty zatím srozumitelně nevysvětlil, jaký ekonomický, společenský a mezinárodní dopad by czexit pro zemi měl. Přes 80 procent českého zahraničního obchodu se odvíjí s EU. Přístup na evropský vnitřní trh a výhody s tím spojené jsou pro Česko zásadní," uvedl prezident ČNOPK Jörg Mathew.

Ekonomická sebevražda

Podle názoru ekonomů a podnikatelských svazů by případné vystoupení České republiky z Evropské unie bylo ekonomickou sebevraždou. Odchod z EU by znamenal ztrátu stovek tisíc pracovních míst a česká ekonomika by se podle některých dostala na úroveň Běloruska.

Šéf Hospodářské komory Vladimír Dlouhý v rozhovoru pro Novinky uvedl, že odchod z EU by vyvolal „vleklou krizi, krachy a propouštění”. [celá zpráva]

Komora také upozorňuje na fakt, že investice ze zemí EU tvoří celkem 89 procent všech přímých zahraničních investic v Česku a významná část investorů je v Česku především díky jeho členství v EU.

Také předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Josef Středula v únoru řekl, že případný czexit by znamenal pro Česko kolaps řady odvětví a firem. Ti, kteří o vystoupení z EU hovoří, podle něj nemají žádnou alternativu.

Odchod Česka z Unie prosazuje Svoboda a přímá demokracie Tomia Okamury. Konání referenda o vystoupení by ale za určitých podmínek umožnili i komunisté nebo Piráti. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám