Hlavní obsah

Vyhnout se americkým clům? Spojené státy sdělily Evropské komisi své podmínky

Novinky, bož

USA podmiňují případnou výjimku pro Evropskou unii z nových cel na dovoz oceli a hliníku množstvím požadavků. Američané už své podmínky sdělili Evropské komisi, uvedl server německého týdeníku Der Spiegel. EU by se podle nich měla mimo jiné zavázat, že se letos z jejích členských států do USA nevyveze více oceli než v loňském roce.

Foto: Jim Bourg, Reuters

Americký prezident Donald Trump opouští Bílý dům cestou na výroční Konferenci konzervativní politické akce

Článek

USA dále požadují, aby EU rozšířila protekcionistická opatření proti dovozu čínské oceli. Přitom již v loňském roce Evropská komise uvalila cla na dovoz za tepla válcované oceli z Číny, která se prodávala za údajně výrazně nízké „dumpingové“ ceny.

Američané požadují i záruky, že země EU posílí vojenské kapacity, uvedl Der Spiegel.

Seznam požadavků měl přetlumočit americký obchodní zmocněnec Robert Lighthizer eurokomisařce pro obchod Cecilii Malmströmové při jednání v Bruselu.

Dva týdny po podpisu

Americký prezident Donald Trump minulý týden ve čtvrtek podepsal výnos o uvalení cel na dovoz oceli ve výši 25 procent a hliníku ve výši 10 procent, které mají vstoupit v platnost za 15 dní od podpisu. Výjimku přiznává Kanadě a Mexiku, další státy prý mohou následovat. [celá zpráva]

Evropští představitelé již druhý den v reakci na Trumpovy výroky hovořili o možných protiopatřeních. Mezi stovkou výrobků by mohly být nejen průběžně zmiňované motocykly značky Harley-Davidson nebo americký bourbon, ale i jachty, kosmetika či rýže.

Kromě odporu obchodních partnerů Trump čelí i nevoli představitelů své vlastní strany v Kongresu. „Jsme extrémně znepokojeni důsledky obchodní války a vyzýváme Bílý dům, aby v realizaci tohoto plánu nepokračoval,” vzkázal po své tiskové mluvčí republikánský předseda americké Sněmovny reprezentantů Paul Ryan.

Reklama

Výběr článků

Načítám