Hlavní obsah

Důchodový systém se po osmi letech dostal ze schodku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Důchodový systém v Česku se loni poprvé po osmi letech dostal ze schodku. Na penze se vybralo o 0,9 miliardy víc, než se na ně vyplatilo. Vyplývá to z údajů, které v úterý zveřejnila Česká správa sociálního zabezpečení (ČSSZ). Penzijní soustava byla v deficitu od roku 2009, v letech 2012 a 2013 se deficit blížil 50 miliardám korun.

Foto: Milan Malíček, Právo

Důchodový systém v Česku se loni poprvé po osmi letech dostal ze schodku. Ilustrační foto.

Článek

Loni přišlo do důchodového systému na odvodech rekordních 405,3 miliardy korun. Důvodem je vysoká zaměstnanost a růst výdělků.

Důchodový účet byl v plusu naposledy v roce 2008. Příjmy z důchodových odvodů byly tehdy o šest miliard vyšší než suma, která se vyplatila na penzích.

Výdaje státního rozpočtu v lednu podle ministerstva financí meziročně vzrostly o 8,6 miliardy (8,9 procenta) na 105,7 miliardy korun. Z toho 45,8 miliardy tvoří sociální dávky. Výdaje na ně stouply meziročně o 1,6 miliardy (3,5 procenta).

Nejvíc se na tomto nárůstu podílely právě důchody s růstem o 1,6 miliardy korun, tedy o 4,8 procenta.

Reklama

Související články

Na důchody loni šlo 404 miliard

Česká správa sociálního zabezpečení (ČSSZ) loni na důchodech vyplatila 404 miliard korun, zhruba o deset miliard víc než v roce 2016. Průměrná výše starobního...

Výběr článků

Načítám