Hlavní obsah

Bitcoin je naprosto idiotský, odsoudil virtuální měnu dlouholetý Buffetův pobočník

Novinky, bož

Populární virtuální měna bitcoin je „naprosto idiotská“. Myslí si to dlouholetý pobočník investora Warrena Buffeta a zkušený finančník Charlie Munger. O jeho výrocích, které pronesl na valné hromadě svého vydavatelství Daily Journal v Los Angeles, informoval deník Financial Times.

Foto: Lucy Nicholson, Reuters

Viceprezident Berkshire Hathaway Charlie Munger na valné hromadě svého vydavatelství Daily Journal v Los Angeles.

Článek

„Považuji bitcoinové šílenství za naprosto idiotské,“ uvedl pro zmíněný deník 94letý viceprezident společnosti Berkshire Hathaway. Dodal, že tuto kryptoměnu považuje doslova za „škodlivý jed“.

„Očekávám, že svět bude čas od času dělat hloupé věci, protože každý touží po snadno dostupných penězích,“ řekl. „Laxní přístup naší vlády k němu (bitcoinu) je špatný,“ dodal.

Foto: Benoit Tessier, Reuters

Bitcoin je virtuální měna, mince na obrázku jsou jen suvenýr.

Munger se vyjádřil i ke vstupu Berkshire Hathaway do oblasti zdravotnictví. Buffettova firma se v něm spojila s internetovým obchodníkem Amazon a newyorskou bankou JPMorgan & Chase. Buffettův pobočník k tomu řekl, že americký zdravotní systém považuje za zlo. [celá zpráva]

Společnost Berkshire Hathaway, původně textilku v Nebrasce, ovládl legendární investor Warren Buffett přezdívaný „věštec z Omahy” v roce 1965. Postupně její aktivity rozšiřoval do dalších segmentů a transformoval ji ve velkou investiční skupinu. Charlie Munger je dlouhá léta viceprezidentem společnosti. Aktuální hodnota jeho majetku podle magazínu Forbes činí 1,73 miliardy dolarů (35 miliard korun).

Bitcoiny a další virtuální měny

Virtuálních měn existuje mnoho. Jednou z nejstarších a aktuálně nejpopulárnějších jsou tzv. bitcoiny. Ty vznikly už v roce 2009, větší popularitě se ale těší v posledních letech. Tato měna byla vytvořena tak, aby se nedala ovlivňovat žádnou vládou ani centrální bankou.

Kybernetické mince „razí“ síť počítačů se specializovaným softwarem naprogramovaným tak, aby uvolňoval nové mince stabilním, ale stále klesajícím tempem. Počet mincí v oběhu má dosáhnout nakonec 21 milionů, což má být kolem roku 2140.

Bitcoiny a další kryptoměny se těší velké popularitě především coby prostředek pro investici. Kurzy však často kolísají. Evropský bankovní úřad kvůli tomu dokonce varoval spotřebitele, že neregulované virtuální měny představují velké riziko. Jejich vklady totiž nejsou nijak chráněny. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám