Hlavní obsah

Deficit zahraničního obchodu klesl. Export byl rekordní

Novinky, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Bilance zahraničního obchodu se zbožím skončila v prosinci schodkem 2,2 miliardy korun, což je meziročně o 6,2 miliardy korun lepší výsledek. V pondělí to uvedl Český statistický úřad (ČSÚ).

Foto: Vincent West, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Oproti listopadu se vývoz zvýšil o 2,2 procenta a dovoz o 1,3 procenta. Trend vývoje ukazuje na růst vývozu o 0,4 procenta a stagnaci dovozu. V porovnání se stejným měsícem roku 2016 klesl v prosinci vývoz o 0,1 procenta na 247,2 miliardy korun a dovoz o 2,5 procenta na 249,4 miliardy korun.

Bilance zahraničního obchodu s členskými zeměmi Evropské unie skončila v prosinci přebytkem 35,9 miliardy korun. Byla tak meziročně o 5,2 miliardy korun vyšší. „Schodek obchodu se státy mimo EU se zmenšil o 0,8 miliardy korun na 36,4 miliardy korun,” doplnil statistický úřad.

Domácí průmysl má i nyní dostatek zakázek ze zahraničí
Viktor Zeisel, ekonom KB

„V prosinci zahraničnímu obchodu pomáhaly hlavě vývozy aut. To potvrzují i statistiky sdružení výrobců automobilů. Přidávají se i vývozy strojů a zařízení, které jsou podporovány větší chutí investovat nejenom doma, ale i v zahraničí,” uvedl ekonom Komerční banky Viktor Zeisel.

„Domácí průmysl má i nyní dostatek zakázek ze zahraničí. Letos očekáváme, že budou pokračovat trendy z loňského roku. Zahraniční poptávka bude podporovat vývozy, nicméně výrazný růst očekáváme i na straně dovozů,” dodal Zeisel s tím, že celkový výsledek zahraničního obchodu by měl letos zůstat na podobné úrovni jako loni.

Reklama

Výběr článků

Načítám