Hlavní obsah

Největší krádež v historii virtuálních měn. Hackeři ukradli 11 miliard

Novinky, tov

Japonskou burzu virtuálních měn Coincheck napadli hackeři. Ukradli 532 miliónů dolarů (10,8 miliardy korun) v kryptoměně NEM. Jedná se o největší krádež v celé historii virtuálních měn, informoval server BBC.

Foto: Takuya Inaba, ČTK/AP

Vedení japonské burzy s virtuálními měnami Coincheck hovoří o rozsáhlé krádeži na tiskové konferenci v Tokiu.

Článek

Hackeři na Coincheck zaútočili v pátek ve tři ráno místního času, burze ale trvalo víc než osm hodin, než zmizení velké sumy ve virtuálních měnách odhalila.

Manažeři Coincheck krádež přiznali na tiskové konferenci. Tvrdí, že mají digitální stopu, kam byla měna převedena a pokusí se prý o vrácení měny investorům. Zda se to podaří, zatím není jasné. Podle BBC přitom burza dosud nevěděla, zda útok přišel z Japonska nebo ze zahraničí.

Podle některých serverů burza přišla o další sumu v jiné kryptoměně ripple, to ale Coinchceck oficiálně nepotvrdil.

Regulace kryptoměn

Jiná japonská burza virtuálních měn MtGox se zhroutila v roce 2014 poté, co přiznala odcizení měny v hodnotě 400 miliónů dolarů (8,2 miliardy korun).

„Podobné události silně poškozují důvěryhodnost celého odvětví virtuálních měn. V Číně, Jižní Koreji a dalších zemích začínají vznikat regulace kryptoměn,” komentoval hlavní ekonom BH Securities Štěpán Křeček. Události, jako je ta páteční, podle něj proces omezování kryptoměn urychlí.

„Virtuální měny se v některých případech používají k financování nelegálních činností, jako je obchodování s drogami. Mnohé státy proto uvažují o úplném zákazu kryptoměn,” dodal ekonom.

Mezi nejznámější virtuální měny patří bitcoin. Jeho hodnota letos výrazně stoupla, cena ale velmi rychle kolísá. Na světě existuje téměř 1400 kryptoměn, kromě bitcoinu jde například o ethereum, bitcoin cash, ripple či litecoin. Takzvaná těžba většiny kryptoměn spočívá v řešení složitých výpočetních operací. K těm se využívá sítí počítačů. Ekologové upozorňují v této souvislosti upozorňují na značnou spotřebu elektřiny.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám