Hlavní obsah

Soros v Davosu plísnil „mafiánské státy“, Facebook i Google. Bitcoin má za bublinu

Novinky, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americký miliardář a filantrop George Soros se ve svém projevu na Světovém ekonomickém fóru ve švýcarském Davosu pustil do „mafiánských států“, jakým je podle něj třeba Rusko, ale i do hrozeb, které podle něj představují technologická společnost Google nebo sociální síť Facebook. Jeho projev sledoval list Financial Times. Kryptoměny jako bitcoin považuje magnát za bublinu.

Foto: , Reuters

George Soros

Článek

Miliardář považuje Google a Facebook za monopoly, které se staly „překážkou inovace“. Podle něj se v tuto chvíli snaží získat maximální pozornost svých uživatelů, čímž je připravují o osobní nezávislost.

Upozornil na to, že Facebook zvyšuje počet uživatelů takovým tempem, že mu brzy „dojdou lidé“. To podle něj může vést k hrozbě spolupráce mezi technologickými společnostmi a autoritářskými režimy.

„To by mohlo velmi dobře skončit pavučinou totalitní kontroly, kterou si nepředstavovali ani (autoři dystopických románů – pozn. red.) Aldous Huxley a George Orwell,“ burcoval Soros.

Bitcoin je bublina

Soros uvedl, že v současnosti žijeme ve „spíše bolestivém“ momentu dějin a otevřené společnosti po celém světě se podle něj nacházejí v krizi. Rusko označil jako typický příklad diktatur a mafiánských států.

Dále se vyjádřil i k fenoménu virtuálních měn jako bitcoin nebo ethereum. „Kryptoměny jsou typická bublina, které jsou vždy založeny na nějaké formě neporozumění. Nejde o měnu,“ nechal se slyšet.

Trump a Kim mohou rozpoutat jadernou válku

„V sázce je přežití celé naší civilizace,“ bil dále na poplach magnát, když narážel na chřestění jadernými zbraněmi ve twitterových přestřelkách mezi americkým prezidentem Donaldem Trumpem a severokorejským diktátorem Kim Čong-Unem.

„Zdá se, že oba jsou ochotni riskovat jadernou válku, aby se udrželi u moci,“ kritizoval oba muže.

Do Trumpa se navíc pustil i kvůli jeho postoji ke změně klimatu. „Nechci do detailu rozebírat klimatické změny, protože je velmi dobře známo, co je třeba udělat. Máme vědecká fakta, chybí jen politická vůle, především na straně Trumpovy administrativy,“ dodal.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám