Hlavní obsah

Vozový park v Česku dál zastarává. Průměrné auto jezdí 14 a půl roku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Průměrné stáří aut v Česku se ke konci loňského roku meziročně zvýšilo ze 14,48 roku na 14,62 roku. Od roku 2011 vozový park zestárl téměř o jeden rok. Ke konci roku dosáhl celkový počet osobních automobilů v registru 5,592 miliónu, což bylo o 224 tisíc více než v roce 2016, uvedl ve středu Svaz dovozců automobilů.

Foto: David Ryneš, Novinky

Průměrné stáří osobních aut registrovaných v ČR

Článek

„Průměrné stáří aut stále roste. Je to dáno tím, jak se málo vyřazují vozidla a jak je vysoké průměrné stáří individuálně dovážených ojetin. Stát nedělá zatím žádná citelná opatření, která by ten trend zastavila či otočila, abychom se dostali blíže evropské úrovni, která je kolem deseti let,“ řekl Novinkám tajemník SDA Josef Pokorný.

Prodej nových aut se loni zvýšil o téměř pět procent na rekordních 271 595 vozů. Dovoz ojetin se loni zvýšil o čtyři procenta na více než 170 tisíc vozů, podíl vozů starších deseti let přesáhl 53 procent.

Foto: David Ryneš, Novinky

Počet osobních aut registrovaných v ČR

Nejvíce je v Česku škodovek, které s 1,9 miliónu vozů tvoří třetinu tuzemského vozového parku, následuje Volkswagen s podílem devět procent a Ford se 7,5 procenta. Dalšími značkami v pořadí jsou Renault a Peugeot.

Za posledních pět let se celkový počet aut v registru zvýšil o více než jeden milión.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám