Hlavní obsah

Plzeň už opravdu jenom z Plzně. Výroba Prazdroje v Rusku skončila

Právo, Ivan Blažek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeň

Světoznámý ležák Pilsner Urquell se už zase vyrábí jen a pouze v Plzni. Licenční produkce v ruské Kaluze skončila v prosinci. A vypadá to, že se Plzeňský Prazdroj do podobného dobrodružství hned tak nepustí.

Foto: David W Cerny, Reuters

Výrobní linka Plzeňského prazdroje.

Článek

„Plzeňský Prazdroj se k ukončení licenční výroby v Rusku rozhodl v souladu se svou globální strategií, jak posílit celosvětově pozici Pilsner Urquell jako super prémiové značky, která představuje nejlepší českou pivovarskou tradici,“ sdělila Právu mluvčí pivovaru Jitka Němečková.

Plzeňský ležák vyráběli v Kaluze deset let a prodával se výlučně na ruském trhu. „Důvodem byly extrémně vysoké dovozní poplatky,“ vysvětlila Němečková a dodala, že na celkové výrobě piva Pilsner Urquell se kaluzský podnik podílel pouhým procentem. Prazdroj, dnes vlastněný japonskou společností Asahi, patřil v té době patřil do skupiny SABMiller, s níž spolupracoval turecký koncern Efes - tomu patří i pivovar v Kaluze.

Polská zkušenost

Mezi lety 2002 a 2011 se Pilsner Urquell licenčně vyráběl také v polském pivovaru Tychy, který byl přímo součástí skupiny SABMiller. „Důvody byly podobné jako v Rusku a šlo o pivo určené výlučně pro polský trh,“ připomněla Němečková.

„Nám to strašně uškodilo,“ připustila mluvčí a dodala: „Dodnes se nám to vrací, někteří spotřebitelé nevěří, že se pivo z Polska nikdy nedostalo na český trh. A ještě i teď potkáte lidi, kteří odpřisáhnou, že chutnalo jinak, což je samozřejmě hloupost.“

Odlišnosti se prý našly

Tomáš Erlich, předseda českého Sdružení přátel piva, má jinou zkušenost. „Před lety jsme dělali test a drobné niance našli,“ řekl Právu Erlich.

„Porovnávali jsme originální českou plzeň s plzní z Polska a Ruska. Polská byla nepatrně sladší než originál, ruská měla ideální hořkost, ale malinko se tam vytrácelo chmelové aroma. Šlo o drobné niterné rozdíly, nicméně v klasickém trojúhelníkovém testu - máte tři piva nejlépe v neprůhledném skle, jedno je jiné a vaším cíle je to jedno jiné oddělit - jsme je rozpoznali,“ uvedl Erlich, který se však nedomnívá, že by licenční výroba pověst Prazdroje nějak zásadně pošramotila.

„V době polské výroby tady nějaká šuškanda probíhala, ale jen v malé skupině pivařů. A o tom, že se plzeň vařila i v Rusku, většina lidí ani neví,“ poznamenal Erlich. „Podle nás je ovšem jakákoliv licenční výroba piva špatná, protože originál jen jeden. Místní podmínky jsou nenapodobitelné, byť samozřejmě rozdíly jsou minimální,“ doplnil Erlich.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám