Hlavní obsah

Stavebnictví se vrátilo k růstu, bytů je ale pořád nedostatek

Stavební produkce v Česku se po zářijovém poklesu vrátila k meziročnímu růstu, v říjnu stoupla o 5,9 procenta. Informoval o tom ve čtvrtek Český statistický úřad. Zároveň revidoval pokles za září z 1,1 procenta na 3,2 procenta.

Foto: David Ryneš, Novinky

Stavební výroba

Článek

Letošní říjen měl o dva pracovní dny více než loňský, po očištění o tyto vlivy stavebnictví meziročně vzrostlo o 3,2 procenta.

Pozemní stavitelství se v říjnu meziročně zvýšilo o 7,5 procenta a produkce inženýrského stavitelství, kam patří například výstavba silnic a dálnic, o 2,4 procenta.

„I když jsou tato čísla na první pohled příznivá, nelze si nevšimnout stále zaostávajícího inženýrského stavitelství, které se do černých čísel vlastně dostalo jen díky vyššímu počtu pracovních dnů,” komentoval ekonom ČSOB Petr Dufek.

Stavební úřady vydaly 7755 stavebních povolení, což bylo o 4,6 procenta více než loni. Orientační hodnota těchto staveb dosáhla 36,9 miliardy korun, a meziročně se tak zvýšila o polovinu.

Bytů se stále staví málo
hlavní ekonom BH Securities Štěpán Křeček

Počet zahájených staveb bytů vzrostl proti loňskému říjnu o 30,2 procenta na 2829. V rodinných domech to byl nárůst o 15,4 procenta a v bytových domech byl jejich počet více než trojnásobně vyšší.

Počet dokončených bytů klesl meziročně o 25,6 procenta na 2340 bytů, přičemž v rodinných domech vzrostl o 7,5 procenta a v bytových domech byl o 59,1 procenta nižší.

„Ve větších městech České republiky je nedostatek bytů. To tlačí ceny směrem vzhůru. Situace se kvůli složitému stavebnímu zákonu v dohledné době nezlepší. Stále se staví málo,“ uvedl hlavní ekonom BH Securities Štěpán Křeček.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám