Hlavní obsah

Americká ekonomika roste nejrychleji za tři roky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americká ekonomika ve třetím čtvrtletí rostla tempem 3,3 procenta, což je nejvíce za tři roky. Největší světová ekonomika zrychlila růst z 3,1 procenta ve druhém čtvrtletí. Vyplývá to ze zpřesněné zprávy, kterou ve středu zveřejnilo americké ministerstvo obchodu.

Foto: Mike Blake, Reuters

Nákladní tahače v přístavu Long Beach v Kalifornii

Článek

Rychlý odhad ministerstva z konce října počítal s růstem o tři procenta. Ekonomové oslovení agenturou Reuters v průměru očekávali, že růst hrubého domácího produktu (HDP) ve třetím čtvrtletí zrychlí pouze na 3,2 procenta.

Je to poprvé od roku 2014, co americká ekonomika zaznamenala růst alespoň o tři procenta ve dvou čtvrtletích za sebou. Pomohlo především oživení státních výdajů a investice.

Po ekonomické krizi v letech 2007 až 2009 roste americká ekonomika osmý rok v řadě. Pomáhá dobrá situace na trhu práce, který těží z trendu, jenž nastartoval bývalý prezident Barack Obama, píše Reuters.

Analytici očekávají, že hospodářskému růstu by měly ještě mírně pomoci snahy prezidenta Donalda Trumpa a republikánů v Kongresu o prosazení snížení firemních daní ze současných 35 procent na 20 procent.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám