Hlavní obsah

Během dvou let by mohly být úrokové sazby kolem tří procent, řekl Rusnok

V průběhu jednoho až dvou let by Česká národní banka (ČNB) mohla nastavit reálnou úrokovou míru kolem jednoho procenta, což při inflaci kolem dvou procent znamená úrokové sazby kolem tří procent. Ve čtvrtek to na konferenci Vysoké školy finanční a správní uvedl guvernér ČNB Jiří Rusnok.

Foto: Milan Malíček, Právo

Guvernér ČNB Jiří Rusnok

Článek

„Během jednoho dvou let bychom se mohli vrátit do normálního stavu, kdy by přirozená reálná úroková míra měla být kolem jednoho procenta, tedy při inflaci dvě procenta by sazby měly být teoreticky kolem tří procent,” nechal se slyšet Rusnok.

K inflaci 2,9 procenta přispělo cílené oslabení koruny

Normalizaci měnových podmínek podle něj umožňuje růst inflace, která v říjnu stoupla na 2,9 procenta. K postupnému růstu inflace a ekonomickému oživení podle guvernéra přispělo oslabení koruny v předchozích letech.

ČNB na počátku listopadu podruhé po ukončení kurzového závazku zvýšila úrokové sazby. Základní úroková sazba, od které se odvíjí úročení komerčních úvěrů, tak stoupla o 0,25 procentního bodu na 0,5 procenta. Rusnok tehdy řekl, že ČNB může sazby opět zvýšit na kterémkoliv zasedání, pokud to bude situace vyžadovat.

Ekonomika se začíná přehřívat, připustil guvernér

K vývoji ekonomiky Rusnok uvedl, že ekonomika roste rychleji než její potenciál, což je podle něj náznakem jistého přehřívání. [celá zpráva]

„Náš hospodářský cyklus je ve fázi nejrychlejšího růstu, jsme nad potenciálem. Věříme, že stále existuje prostor, aby se takto pozitivní růst několik let udržel,” uvedl guvernér. Rizikem je především vývoj v zahraničí, dodal.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám