Hlavní obsah

Francie zvyšuje největším firmám daň ze zisku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Francouzská vláda ve čtvrtek schválila daňovou přirážku 320 největším firmám v zemi s cílem udržet deficit veřejných financí v rámci rozpočtových pravidel Evropské unie. Podle agentury AFP tak reagovala na výpadek, který jí způsobilo rozhodnutí ústavního soudu zrušit daň z dividend zavedenou před pěti lety vládou předchozího prezidenta Françoise Hollandea.

Foto: Pool, Reuters

Francouzský prezident Emmanuel Macron

Článek

Zrušení této daně nutí nynější vládu vrátit postiženým podnikům celkově deset miliard eur (257 miliard korun). Kabinet pod vedením nového prezidenta Emmanuela Macrona se rozhodl zvýšit daň ze zisku a zachránit tak pro státní kasu 5,4 miliardy eur. Opatření má platit už v nynějším roce.

Firmy s obratem nad miliardu eur ročně tak místo 33,3 procenta zaplatí 38,3 procenta. Podniky s obratem nad tři miliardy eur zaplatí dokonce 43,3 procenta.

Podle francouzského ministra financí Bruna Le Mairea chce tak vláda udržet státní deficit na 2,9 procenta hrubého domácího rozpočtu, což je pod tříprocentní hranicí stanovenou EU.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám