Hlavní obsah

Havarovaný jeřáb zůstává pod hladinou nádrže, elektrárna Dlouhé stráně je opět v provozu

Právo, Petr Marek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vodní přečerpávací elektrárna Dlouhé stráně v Jeseníkách byla po odstranění havárie jeřábu uvedena v noci na středu do provozu. Při nehodě, která se tam stala v polovině října, zemřel šestapadesátiletý jeřábník. V chodu je nyní jedna turbína. Na druhé už od léta probíhá plánovaná odstávka spojená s opravou generátoru, která bude ukončena zhruba za dva týdny. Právu to řekl mluvčí Skupiny ČEZ Vladimír Sobol.

Foto: HZS Olomouckého kraje

Jeřáb visí ramenem k vodě.

Článek

Jeřáb, který po havárii hasiči řízeně sesunuli do objektu nádrže, zatím podle něj zůstává na dně nádrže. O termínu jeho odstranění bude rozhodnuto později, až se odborníci shodnou na optimálním způsobu.

„Jeřáb je 25 až 50 metrů pod hladinou, což závisí na výšce hladiny v souvislosti s přečerpáváním vody mezi dolní a horní nádrží. Po sesuvu jeřábu do nádrže zajistili hasiči i pracovníci elektrárny důkladné vyčištění sdruženého objektu, na kterém byl jeřáb zaklíněný, a především samotné vodní nádrže a její hladiny. Práce na čištění nádrže budou průběžně pokračovat, dokud bude jeřáb pod vodou,“ vysvětlil mluvčí.

Foto: Novinky

Přečerpávací vodní elektrárna Dlouhé stráně patří mezi sedm divů Česka.

Neštěstí se stalo 13. října po desáté hodině dopoledne. Jeřáb, který pracoval na sdruženém objektu a prováděl jeřábnické práce při pravidelné revizi česel (zařízení pro zachycování plovoucích nečistot), se z dosud nezjištěných příčin převrátil na střechu, částečně visel nad vodní hladinou a břemeno spolu s ramenem zasahovalo až do vody. Muž, který jeřáb obsluhoval, zůstal strojem zavalen a na místě svým zraněním podlehl. Případem se zabývá policie. [celá zpráva]

BEZ KOMENTÁŘE: Převrácený jeřáb u dolní nádrže elektrárny Dlouhé stráněVideo: Hasiči Olomouckého kraje

„Vyšetřování příčin havárie si pravděpodobně vyžádá několik týdnů až měsíců, protože bude třeba zpracovat odborné znalecké posudky. Zatím můžeme jen upřesnit, že jeřábnické práce byly poskytnuty dodavatelsky externí firmou a za Skupinu ČEZ si nejsme vědomi porušení žádných technologických ani legislativních postupů,“ dodal Sobol.

Reklama

Výběr článků

Načítám