Hlavní obsah

Pivo na Oktoberfestu opět zdraží. Lidé budou moci platit mobilem

Nejlevnější litrový tuplák piva bude letos na tradičním mnichovském Oktoberfestu stát 10,60 eura (277 korun), ten nejdražší přijde na 10,95 eura (286 korun). Loni se za jeden máz platilo mezi 10,40 a 10,70 eura. Již 184. ročník začne v Mnichově v sobotu. Návštěvníci budou moci na festivalu při placení poprvé použít mobilní telefon.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V Mnichově vrcholí přípravy na OktoberfestVideo: Reuters

 
Článek

I když se cena piva v posledních letech pravidelně zvyšuje, očekávají i letos pořadatelé Oktoberfestu spotřebu téměř sedmi miliónů litrů zlatavého moku.

Poprvé za něj budou návštěvníci moci zaplatit mobilním telefonem, což jim umožní nová aplikace. Další aplikace jim bude sloužit jako průvodce areálem Tereziánské louky a pomůže jim snáze najít volná místa v pivních stanech, kterých budou více než tři desítky.

Jen do 14 největších stanů se dohromady vejde kolem 120 tisíc hostů.

Přísná bezpečnostní opatření

Velkým tématem je i letos bezpečnost. Zvýšená bezpečnostní opatření na Oktoberfestu, který v roce 1980 zasáhl krvavý útok pravicového radikála, panovala už loni. Letos se i v důsledku prosincového teroristického útoku na vánoční trh v Berlíně, který si vyžádal 12 životů a desítky zraněných, ještě o něco zvýší.

Celý areál festivalu bude oplocen a lidé, které u vstupu čekají kontroly, si do něj nemohou vzít batoh ani velkou tašku. Na bezpečnost bude dohlížet na 600 policistů a téměř čtyři desítky kamer, které mají být na ještě lepší technické úrovni než loni. Přísnější pravidla letos platí i pro zásobovací vozy, které musí areál každý den opustit dříve, než do něj vstoupí první návštěvníci. Nad místem platí zákaz létání, který se týká i bezpilotních strojů.

Koho přísnější bezpečnostní opatření nebo rostoucí cena piva neodradí, může si chmelový nápoj tradičních mnichovských pivnic Augustiner, Paulaner, Spaten-Franziskaner, Löwenbräu, Hacker-Pschorr a Hofbräu vychutnávat do 3. října každý všední den od 10:00 do 22:30. O víkendech je možné s degustací začít ještě o hodinu dříve.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám