Hlavní obsah

Krúpa svolal do Ostravy demonstraci za práva nájemníků bývalých bytů OKD

Právo, ČTK, plk
Ostrava

Demonstraci za práva nájemníků bývalých bytů OKD svolal na středu 20. září do Ostravy finančník Pavol Krúpa. Akcí chce současně upozornit na údajné tunelování společnosti OKD a nečinnost kompetentních orgánů, které podle něj nevyvíjejí dostatečnou iniciativu k nápravě.

Foto: Arca Capital

Pavol Krúpa

Článek

Demonstrace má vypuknout v 15:30 před Krajským soudem v Ostravě, poté se mají demonstranti přesunout k sídlu současného majitele bývalých hornických bytů, společnosti Residomo, která jich v Moravskoslezském kraji vlastní celkem 43 tisíc.

„Nájemníci bytů OKD mají na základě závazku privatizační smlouvy přednostní právo na odkup těchto bytů. Závazek ale nebyl dodržen a namísto toho byly byty OKD prodány firmě, kterou ovládá americká investiční skupina Blackstone,“ upozornil Krúpa s tím, že postup ostravských soudů při šetření podaných žalob v kauze OKD je nestandardní.

„Ať se jedná o žaloby směřované ze strany nájemníků bytů OKD, či ze strany Arca Services,“ dodal Krúpa. Důvodem podání žaloby je podle Arca Services údajné podezření z nevýhodného přefinancování úvěru se škodou více než 500 miliónů korun, a tedy možného tunelování firmy. Mluvčí Residoma Kateřina Piechowicz tehdy uvedla, že společnost považuje trestní oznámení za nepodložené a šikanózní.

Podle Residoma je to předvolební kampaň

„Politici, ačkoliv mají potřebné kompetence, se k možnostem řešení stavějí laxně a reálně nic nečiní. A bez politické podpory není možné dosáhnout toho, aby lidé získali své byty a peníze byly vráceny do státního rozpočtu,“ pokračoval Krúpa.

Krúpa se sám nedávno začal politicky angažovat, podpořil stranu Dobrá volba, za kterou stojí dlouholetý starosta Čeladné a bývalý místopředseda TOP 09 Pavol Lukša. Zástupci strany se podle mluvčí skupiny Arca Capital Barbory Hanákové demonstrace také zúčastní.

Účelem demonstrace je podle Krúpy upozornit na osoby, které jsou zodpovědné za způsobené škody a negativní hospodářský i sociální dopad, a vyzvat je k převzetí zodpovědnosti za účelové a protiprávní jednání.

Společnost Residomo nechtěla zorganizování demonstrace komentovat. „Předvolební kampaně a aktivity nijak nekomentujeme,“ sdělila pouze mluvčí největšího vlastníka nájemního bydlení v ČR Piechovicz.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám