Hlavní obsah

Hospodářský růst EU i eurozóny zrychlil

Novinky, tov

Hrubý domácí produkt eurozóny i celé Evropské unie se ve druhém čtvrtletí zvýšil o 0,6 procenta. Meziročně ekonomika eurozóny rostla o 2,1 procenta a EU o 2,2 procenta. Vyplývá to z odhadu, který v úterý zveřejnil Eurostat.

Foto: Evropská centrální banka

Ilustrační foto

Článek

V předchozím prvním čtvrtletí rostly ekonomiky EU a eurozóny shodně o půl procenta. Meziročně HDP stoupl v prvním čtvrtletí o 1,9 procenta v eurozóně a 2,1 procenta v celé Unii.

„Eurozóna v druhém kvartále opět šlápla na plyn a poprvé za posledních šest let růst překonal dvě procenta,” komentoval hlavní ekonom Patria Finance Jan Bureš. Za dobrým výkonem podle něj pravděpodobně stojí zejména domácí poptávka vezoucí se na výrazném vylepšení nálady na pracovním trhu. „Počet nezaměstnaných klesá nepřetržitě od roku 2013. V posledním roce ale vidíme, že se snižuje napříč celou Unií včetně zemí, jako je Řecko,” dodal.

„Solidní hospodářský růst v eurozóně je dobrou zprávou samozřejmě i pro středoevropský region, pro nějž je eurozóna hlavním exportním trhem,” upozornil ekonom Generali Investments Radomír Jáč. Ministerstvo financí v úterý vylepšilo svůj odhad a očekává letos růst České ekonomiky o 3,1 procenta. [celá zpráva]

Zrychlení hospodářského růstu v eurozóně zřejmě jen utvrdí Evropskou centrální banku (ECB) v tom, aby na podzim zpřísnila měnovou politiku a zvýšila úroky. Míra inflace na červencové úrovni 1,3 procenta totiž stále pokulhává za dvouprocentním cílem ECB, uvedla agentura Reuters.

Reklama

Výběr článků

Načítám