Hlavní obsah

Nejvíc peněz z rozpočtové rezervy šlo na posílení České exportní banky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Z vládní rozpočtové rezervy šlo loni nejvíc peněz na posílení kapitálu České exportní banky. Z celkové rezervy 3,59 miliardy uvolnila vláda pro banku téměř 2,6 miliardy korun. Peníze měly pokrýt ztrátu banky z poskytnutého úvěru 6,6 miliardy korun na stavbu sibiřské elektrárny Poljarnaja.

Foto: Gabriela Krejčová, Novinky

Ministerstvo financí

Článek

Vyplývá to z údajů ve státním závěrečném účtu za loňský rok, který vláda předložila Sněmovně.

Druhou nejvyšší částku z rozpočtové rezervy, 300 miliónů korun, dostalo ministerstvo zemědělství na zmírnění škod způsobených suchem na zemědělských plodinách a lesních školkách v roce 2015. Ministerstvo tehdy požadovalo původně z rezervy 1,24 miliardy korun, s tím ale nesouhlasil tehdejší ministr financí Andrej Babiš (ANO).

Vláda pak loni v březnu schválila kompenzaci 600 miliónů s tím, že půlka půjde z rozpočtové rezervy a druhých 300 miliónů musí ministerstvo zemědělství najít ve svém rozpočtu.

Vláda dala 163 miliónů na uprchlíky

Ministerstvo kultury dostalo z rezervy 290 miliónů korun na navýšení rozpočtu na nákup budovy v dražbě pro Národní divadlo. To loni v květnu pořídilo v dražbě za zmíněnou částku budovu Themos. Objekt dříve divadlu patřil, ale přišlo o ni chybou při restitucích počátkem 90. let. Cena budovy se z vyvolávaných 87 miliónů vyšplhala až na 290,05 miliónu. Odhadní cena byla 124 miliónů korun.

Částku zhruba 163 miliónů korun uvolnila vláda loni v březnu ministerstvu zahraničních věcí jako nástroj finanční pomoci uprchlíkům v Turecku formou příspěvku do rozpočtu EU. Šlo o část závazku ČR přispět Turecku do roku 2019 na pomoc s uprchlíky částkou půl miliardy korun.

Téměř 37 miliónů korun z rezervy obdrželo ministerstvo průmyslu na uskutečnění Národního akčního plánu rozvoje jaderné energetiky v ČR. Ministerstvo spravedlnosti dostalo celkem 1,8 miliónu korun na krytí výdajů souvisejících s rozsudky a rozhodnutími Evropského soudu pro lidská práva.

Vládní rozpočtová rezerva musí podle zákona činit nejméně 0,3 procenta výdajů státního rozpočtu na daný rok. Loni tak představovala 3,59 miliardy korun, nevyčerpáno zůstalo 190 miliónů korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám