Hlavní obsah

Ceny benzínu a nafty v posledním týdnu stagnovaly

Novinky, ČTK, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Průměrná cena Naturalu 95 na čerpacích stanicích v České republice byla ve středu o haléř nižší než o týden dříve – 30,62 koruny za litr. Průměrná cena nafty pak klesla o tři haléře na 29,64 koruny za litr. Vyplynulo to z údajů firmy CCS, která ceny sleduje. Od konce dubna zlevnily benzin i nafta zhruba o 60 haléřů za litr.

Foto: David Ryneš, Novinky

Průměrná cena pohonných hmot v ČR k 24. květnu

Článek

Nejdražší pohonné hmoty zůstávají v Praze, kde motoristé jako v jediném kraji platí za Natural 95 více než 31 korun za litr. V metropoli kupují benzín v průměru za 31,70 koruny za litr, což je o pět haléřů méně než před týdnem.

Naftu Pražané natankují v průměru za 30,84 koruny za litr, její cena tak o šest haléřů stoupla. Druhá nejdražší je přitom na Vysočině, kde za ni řidiči platí o 84 haléřů méně než v Praze a o sedm haléřů méně než v minulém týdnu – rovných 30 korun.

Nejlevněji řidiči natankují v Pardubickém kraji. Litr benzínu je tam k dostání průměrně za 30,10 koruny, což je o haléř více než minulý týden. Litr nafty pak zlevnil o čtyři haléře na 29,03 koruny.

Ve Vídni se schází ropný kartel OPEC

Ceny benzínu a nafty v Česku jsou nyní nejnižší od začátku roku. Ceny ropy na světových trzích ve středu zůstávaly téměř beze změn.

Ve Vídni se ve čtvrtek sejdou zástupci Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) a ostatních předních světových producentů ropy, aby jednali o prodloužení dohody o omezení těžby, kterou uzavřeli v prosinci 2016.

Pro prodloužení dohody o devět měsíců se nedávno vyslovily ropné velmoci Saúdská Arábie a Rusko, které však členem kartelu není. Prodloužení dohody podporují i IrákAlžírsko.

Dosavadní dohoda, k níž se připojilo i Rusko a některé další země, byla uzavřena na půl roku pro první pololetí letošního roku. Cílem OPEC bylo prostřednictvím snížení produkce a dodávek ropy zvýšit ceny. Ty přesto spíše klesaly. Mimo jiné v důsledku těžby ve Spojených státech, které dohodou nejsou vázány.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám