Hlavní obsah

Krúpa chce poslat vlastníka bývalých bytů OKD do insolvence

Právo, Pavel Karban

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Finančník Pavol Krúpa podal prostřednictvím společnosti Arca Services insolvenční návrh na společnost Residomo (předtím RPG Byty), největšího vlastníka nájemního bydlení v ČR. Ta vlastní v Moravskoslezském kraji přes 43 tisíc bytů, které kdysi patřily těžební společnosti OKD. Podání návrhu na insolvenci u Krajského soudu v Ostravě potvrdila Právu mluvčí Arcy Barbora Hanáková.

Foto: RPG

Byty společnosti Residomo (předtím RPG Byty) v Ostravě

Článek

Podle Krúpy je podání insolvenčního návrhu jedním ze způsobů, jak ochránit desetitisíce nájemníků bývalých bytů OKD a dosáhnout pro ně odkupu bytů za přijatelnou cenu či náhrady způsobené škody.

„Nedodržením závazku privatizační smlouvy vznikla nájemníkům škoda přes 24 miliard. Jedná se tedy o dluh společnosti Residomo vůči více než 44 tisícům věřitelů – nájemníků bývalých bytů OKD,“ upozornil.

Vysvětlil, že částka přesahující 24 miliard je rozdíl mezi cenou, za kterou měly být všechny byty nabídnuty nájemníkům, což bylo podle privatizační smlouvy téměř 1,786 miliardy, a cenou, za kterou byly byty prodány současným vlastníkům. Ta byla 26,040 miliardy.

Krúpa má za to, že Residomo je předlužené – závazky společnosti podle něj převyšují hodnotu aktiv o osm miliard. Aktiva Residoma dosahují podle finančníka 30,780 miliardy, zatímco výše závazků včetně předpokládané škody způsobené nájemníkům má být 38,773 miliardy korun.

Podezření z tunelování firmy

„Společnost Residomo se tedy nachází v úpadku z důvodu předlužení, a proto byl na ni podán insolvenční návrh, aby byly dostatečně zabezpečeny nároky věřitelů či nájemníků,“ uvedl Krúpa.

Má za to, že existuje důvodné podezření, že je Residomo prostřednictvím svých závazků tunelována podobně, jako tomu bylo u OKD. „A jedině prostřednictvím insolvenčního návrhu bude umožněno ochránit aktiva nájemníků, což jsou byty,“ poukázal a dodal, že nájemníci mohou vyjádřit podporu jeho aktivitě připojením se k insolvenčnímu návrhu.

Residomo chystá na Arcu trestní oznámení

Kvůli podanému návrhu na insolvenci chce Residomo podat na Arcu Services trestní oznámení. „Podaný návrh je zcela bezdůvodný, bez právního podkladu a šikanózní,“ uvedla jménem společnosti její mluvčí Kateřina Piechowicz s tím, že firma ukončila audit roku 2016 provedený společností KPMG ČR s výsledkem bez výhrad.

„Aktuálně podnikáme všechny kroky k zamítnutí insolvenčního návrhu a ochraně svých práv, včetně náhrady škody způsobené tímto návrhem a připravujeme trestní oznámení,“ potvrdila.

Roman Macháček, předseda Sdružení nájemníků BYTYOKD.CZ, uvedl, že s návrhem Krúpy na insolvenci Residoma souhlasí. „Myslíme si, že je to docela logická cesta,“ sdělil. Podle jeho slov sdružení s Krúpou vyjednává o tom, jak upravit podmínky pro zastupování nájemníků, tak aby to pro ně bylo výhodnější. „Aby jim to do budoucna něco přineslo,“ doplnil.

Byty, původně patřící OKD, získal před lety při ovládnutí těžební firmy finančník Zdeněk Bakala. Tehdy přislíbil, že byty převede na nájemníky za zvýhodněnou cenu 40 tisíc korun za byt. Nikdy tak ale neučinil. Ke konci roku 2015 odkoupila firmu RPG Byty, která hornické byty vlastnila, společnost Round Hill Capital se sídlem v Londýně. Od letošního února se společnost RPG Byty přejmenovala na Residomo.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám