Hlavní obsah

Benzín a nafta zdražily, ale jen o haléře. Čeká se zlevňování

Pohonné hmoty v Česku za poslední týden zdražily, ale jen nepatrně. Průměrná cena nejprodávanějšího benzínu Natural 95 stoupla o dva haléře na 31,20 koruny za litr, nafta zdražila o haléř na 30,23 koruny za litr. V šesti krajích Česka ceny pohonných hmot klesly, nejdražší zůstávají v Praze. Vyplývá to z údajů firmy CCS.

Foto: David Ryneš, Novinky

Průměrná cena pohonných hmot v ČR k 26. dubnu

Článek

Ceny pohonných hmot se začaly po měsíci zlevňování či stagnace zvyšovat už začátkem dubna.

Nejlevněji mohli letos řidiči natankovat benzin počátkem dubna, kdy litr stál 30,84 koruny a nafta 30,08 koruny.

Nejdražší jsou stále pohonné hmoty v Praze, kde aktuálně jako v jediném regionu republiky přesahuje cena naturalu 32 korun za litr a cena nafty 31 korun. V průměru zaplatí řidiči v Praze za litr benzinu 32,18 koruny a za litr nafty 31,23 koruny.

Levnější ropa

Naopak nejlevněji tankují řidiči benzín nadále v Pardubickém kraji, kde v průměru platí 30,77 koruny za litr. Nafta vychází nejlevněji v sousedním Královéhradeckém kraji, tamní pumpy prodávají litr v průměru za 29,71 koruny.

„Cena ropy na trzích se opět výrazně snížila. Taktéž posílila česká koruna vůči americkému dolaru. Obě zprávy jsou pro motoristy příznivé. Můžeme se těšit na postupný pokles cen benzinu i nafty u čerpacích stanic,” uvedl analytik společnosti Finlord Boris Tomčiak.

Podle něj na pokles cen ropy tlačí zprávy o rostoucí těžbě této suroviny v USA.

„Za uplynulých 20 týdnů už Spojené státy zvedly těžbu o 550 tisíc barelů a smazaly třetinu těžební redukce OPEC a dalších zemí. Dosavadní údaje naznačují, že při současném tempu růstu americké produkce by země mohla už v červenci těžit rekordní objem ropy,” dodal Tomčiak.

Reklama

Výběr článků

Načítám