Hlavní obsah

Japonský Asahi si na nákup Prazdroje půjčí 200 miliard

Novinky, tov

Japonský pivovar Asahi si na koupi Plzeňského Prazdroje a dalších východoevropských pivovarů vezme od bank úvěr ve výši 7,4 miliardy eur (200 miliard korun). S odkazem na sdělení firmy o tom v úterý informovala agentura Reuters.

Foto: archiv, Právo

Ilustrační foto

Článek

Asahi se v prosinci dohodl na koupi východoevropských pivovarů od americko-belgické firmy Anheuser Busch InBev za 7,3 miliardy eur.

Japonci se kromě Plzeňského Prazdroje stanou majiteli polských značek Tyskie a Lech, slovenského Topvaru, maďarského Dreheru a rumunského Ursusu. Pivovary patřily světové pivovarské dvojce SAB Miller, kterou převzala jednička na trhu InBev. Prodej se uskutečnil také proto, aby obří fúzi povolily antimonopolní úřady. Mezi zájemci o koupi Prazdroje byla i skupina PPF nejbohatšího Čecha Petra Kellnera.

Asahi si na nákup půjčí u japonských bank Sumitomo Mitsui Banking a Mizuho Bank. Není neobvyklé, že si firmy berou na akvizice překlenovací půjčky, než si zajistí dlouhodobější financování například pomocí dluhopisů.

Asahi je největším japonským pivovarem, jehož historie sahá do 19. století. Nejprodávanější značkou firmy je Asahi – Super Dry.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám