Hlavní obsah

Benzín a nafta opět zlevnily. Natural o šestnáct haléřů

Novinky, ČTK, bož

Pohonné hmoty v Česku opět zlevnily. Průměrná cena nejprodávanějšího benzínu Natural 95 klesla o 16 haléřů na průměrných 31,07 koruny za litr. Nafta pak byla o 15 haléřů levnější než minulý týden, když v průměru stála 30,30 koruny za litr. Vyplývá to z údajů firmy CCS, která ceny pohonných hmot sleduje.

Foto: David Ryneš, Novinky

Průměrná cena pohonných hmot v ČR k 15. březnu

Článek

Nejdražší pohonné hmoty natankují i nadále řidiči v Praze. Cena benzínu tam nicméně od minulého týdne klesla pod dvaatřicetikorunovou hranici na průměrných 31,92 koruny. Zlevnil tak o devět haléřů. Za naftu řidiči v hlavním městě zaplatí v průměru o jedenáct haléřů méně než minulý týden – 31,26 koruny za litr.

V žádném jiném regionu Česka průměrná cena nafty nepřesahuje 31 korun. Na Vysočině její cena klesla v průměru o 16 haléřů na 30,81 koruny.

Natural 95 natankují řidiči na Vysočině v průměru za 31,57 koruny, což je o dvacet haléřů méně než minulý týden. Pohonné hmoty jsou tak v tomto regionu i nadále nejdražší po Praze.

Nejnižší ceny nabízí naopak čerpací stanice v Pardubickém kraji. Za litr benzínu se tam v průměru platí 30,60 koruny, což je o 13 haléřů méně než minulý týden. Za litr nafty pak řidiči zaplatí o 22 haléřů méně – 29,74 koruny.

Ceny klesají navzdory dohodě OPEC

Pohonné hmoty od konce loňského listopadu až do poloviny letošního ledna rychle zdražovaly. Ceny na českých pumpách tak následovaly ceny ropy, která zdražovala po dohodě ropného kartelu OPEC o snížení těžby, ke které se připojily i další země jako Rusko. [celá zpráva]

Cílem OPEC bylo prostřednictvím snížení produkce a dodávek ropy zvýšit ceny. Ty však v posledních týdnech klesají. Mimo jiné v důsledku těžby v USA, které dohodou nejsou vázány. V USA v tuto chvíli probíhá těžba na 631 vrtech. To je nejvíce od září 2015. [celá zpráva]

Od konce listopadu benzín za měsíc a půl zdražil téměř o 1,5 koruny a nafta skoro o dvě koruny. Poté se růst téměř zastavil. Od poloviny ledna do začátku března benzín zdražil přibližně o dvě desítky haléřů, nafta o deset haléřů. Nyní již dva týdny za sebou ceny klesají.

Reklama

Výběr článků

Načítám