Hlavní obsah

Krúpova Arca Capital vyzvala k prošetření „nestandardních kroků” v OKD

Novinky, tov

Skupina Arca Capital slovenského finančníka Pavla Krúpy vyzvala likvidátora společnosti NWR, aby prošetřil „nestandardní kroky” v hospodaření OKD. Domáhá se také náhrady škody vzniklé neodborným hospodařením. V pondělí o tom informovala mluvčí Arca Capital Barbora Hanáková.

Foto: Pavel Karban, Právo

Ilustrační foto

Článek

Arca Capital odeslala výzvu z pozice menšinového akcionáře společnosti NWR, která je v likvidaci a pod niž OKD spadá. Adresovala ji likvidátorovi NWR, společnosti Duff & Phelps.

„Arca v dopise požaduje řádné prošetření nestandardních kroků týkajících se hospodaření společnosti OKD i její mateřské NWR. Arca se domáhá dosažení náhrady škody v řádu desítek miliard korun, která byla způsobena účelovým provedením finančních operací, které byly činěny v rozporu s péčí řádného hospodáře,” uvedla Hanáková.

Kritika bývalého managementu

Upřesnila, že mělo jít například o nadměrnou výši vyplacených dividend, nevýhodné přefinancování bankovních úvěrů společnosti OKD nebo účelové nadhodnocení zásob uhlí při primárním úpisu akcií NWR.

„Neodborný způsob hospodaření, kterého se bývalý management NWR a OKD dopustil, představuje znaky nejen neetického a nemorálního, ale především trestněprávního jednání. Arca proto vyžaduje, aby likvidátor na základě indicií, které mu byly z naší strany dodány, zmíněné kroky prošetřil a směřoval příslušné žaloby na osoby, které jsou za způsobené škody odpovědné,“ dodala mluvčí.

Žaloba na Bakalu

Arca už loni podala žalobu na NWR a na jejího dlouholetého spolumajitele, miliardáře Zdeňka Bakalu, na policii dala podnět k obstavení jeho majetku. Bakala NWR definitivně opustil loni v březnu.

OKD je v úpadku od loňského května, věřitelé jí povolili reorganizaci. Vedení firmy nyní hledá strategického partnera.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám