Hlavní obsah

Cigarety zdražují víc, než se čekalo

Právo, Jiří Novotný
Praha

Cigarety loni v Česku v průměru zdražily o pět korun a letos to bude nejméně o další dvě koruny. Ministerstvo financí přitom předpokládalo pomalejší cenový růst. Důvodem tak velkého zdražení je nejen zvyšování spotřební daně, ale i snaha tabákových firem alespoň částečně kompenzovat náklady ze zavedení ošklivých obrázků na krabičkách.

Foto: Gabriela Krejčová, Novinky

Ilustrační snímek

Článek

Konkrétně spotřební daň na cigarety stoupla od letošního 1. ledna z 2520 na 2570 korun za tisíc kusů a tabáku ke kouření z 2142 na 2185 korun za kilogram. Ministr financí Andrej Babiš (ANO) předpokládá, že státní rozpočet tak získá navíc až 1,1 miliardy korun.

Na doprodej krabiček se starým kolkem „S“ mají prodejci čas ještě do konce března. Vzhledem k nevelkým zásobám však už nyní v prodejnách často převažují cigarety zdražené o dvě koruny. Například dlouhá marlbora jsou tak k mání za 105 Kč, davidoffky za 104 Kč a ke stokorunové hranici se blíží i ceny dalších oblíbených značek.

„Od dubna, kdy lhůta pro doprodej skončí, se budou moci prodávat jen cigarety s kolkem ‚T‘. Pak by už nemělo být možné v Česku legálně sehnat cigarety laciněji než za 80 korun,“ řekl Právu jednatel společnosti Imperial Tobacco Kamil Provazník.

Vyšší zdanění, než požaduje EU

Nyní platná novela zákona o spotřební dani na tabákové výrobky byla přijata v roce 2015 s výhledem na tři roky. Ke zhruba stejnému zvýšení sazeb jako letos tak dojde i v příštím roce. Evropská směrnice přitom požaduje spotřební daň nejméně 90 eur na 1000 kusů cigaret, tedy podle aktuálního kurzu koruny vůči euru 2432 Kč.

Tabákové firmy by proto přivítaly, kdyby se od roku 2019 na nějaký čas od zvyšování spotřební daně v ČR upustilo. Tím spíše, že již letos v létě se počítá s ukončením měnových intervencí České národní banky.

„Koruna pak nesporně posílí, a minimální zdanění cigaret tak už zřejmě přesáhne 100 eur,“ upozornil Provazník.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Cigarety a tabák s odstrašujícími obrázky. Uprostřed pro srovnání krabička s dosavadním potiskem

Škaredé obrázky moc nestraší

V ČR však stále ještě kouří zhruba čtvrtina dospělé populace. Bojovníci proti kouření si od stálého zdražování cigaret slibují, že to odradí zejména mladé lidi od škodlivého zlozvyku.

Stejný cíl mají i ošklivé obrázky na cigaretách. Podle prodejců, jichž se Právo  otázalo, ovšem očekávaný účinek nemají.

„Děti s tím hrají pexeso a dospělí si z takto zohavených krabiček dělají legraci. Prodej cigaret nám sice klesá, ale důvodem je drahota, a ne tyto obrázky,“ řekla Právu prodavačka v tabáku v pražské Budečské ulici.

Anketa

Věříte, že dražší cigarety mohou významně snížit počet kuřáků?
Ano
17,3 %
Ne
82,7 %
Celkem hlasovalo 3759 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám