Hlavní obsah

Ve Francii zakázali prodej „bezedných nápojů“. Kvůli obezitě

Novinky, tov

V restauracích a stáncích s rychlým občerstvením ve Francii se od pátku nesmějí prodávat neomezené slazené nápoje za pevnou cenu. Začal platit zákon, kterým se vláda snaží bojovat proti nárůstu obezity, informoval server BBC.

Foto: Profimedia.cz

Prodej bezedných slazených nápojů je oblíbený hlavně mezi řetězci rychlého občerstvení.

Článek

Opatření zakazující prodej neomezeného množství slazených nápojů v papírovém pohárku za jednotnou cenu či nabídku tohoto pití zdarma platí i pro nápoje s umělými sladidly.

Ve Francii je podle údajů Světové zdravotní organizace (WHO) obézních 15,3 procenta lidí. Je to sice pod průměrem EU, obezita je ale na vzestupu. Pro srovnání – v Česku je obézních přes více než 19 procent lidí.

Výzva WHO

WHO loni na podzim vyzvala vlády, aby v boji proti obezitě uvalily na slazené nápoje zvláštní daň. Ve Francii už tato daň platí, ve školách také zakázali prodej slazených nápojů v automatech. Příští rok se daň chystá zavést například Velká Británie.

V roce 2014 uvalilo desetiprocentní daň na slazené nápoje Mexiko, kde je přitom coca-cola tak oblíbená, že se používá i při vaření masa. Spotřeba těchto nápojů v prvním roce po zavedení opatření klesla o šest procent.

Úřady amerického města New York se dříve snažily zakázat „nadměrná“ balení slazených nápojů. Lahve měly mít objem maximálně půl litru. Opatření ale zablokoval v roce 2013 soud.

Reklama

Výběr článků

Načítám