Hlavní obsah

Švédi prodali podíl v FTV Prima. Většinovým vlastníkem se stal Ivan Zach

Aktualizováno

Švédská mediální společnost Modern Times Group (MTG) prodala poloviční podíl v české FTV Prima Holding firmě Denemo Media. Tu spoluvlastní podnikatel Ivan Zach, který už v TV Prima držel padesátiprocentní podíl. Stal se tudíž většinovým vlastníkem této komerční televize. Celková hodnota Primy se odhaduje na 237,4 miliónu eur (6,4 miliardy korun).

Foto: Milan Malíček, Právo

Švédská mediální společnosti Modern Times Group (MTG) prodala poloviční podíl v české FTV Prima Holding firmě Denemo Media.

Článek

Denemo Media je společným podnikem mezi Denemo Investment a Ges Media Asset. Denemo Investment je dceřinou firmou skupiny Alphaduct, kterou vlastní český podnikatel Vladimír Komár. Ges Media Asset je součástí finanční skupiny Ges podnikatele Ivana Zacha, která již vlastní v FTV Prima Holding podíl 50 procent.

Dohodu musejí schválit antimonopolní úřady, její dokončení se čeká v prvním čtvrtletí. MTG chce zisk z prodeje použít na zvýšení svého podílu ve firmě InnoGames, která se zabývá on-line hrami, z 21 procent na 51 procent.

Ivan Zach je český podnikatel, který je podle Forbesu 38. nejbohatším Čechem s majetkem v hodnotě 4,7 miliardy korun. Kromě skupiny Ges vlastní i síť rozhlasových stanic – Kiss, Country, Beat, Spin, Radio 1, ale i společnost ZVVZ Milevsko vyrábějící vzduchotechniku nebo pražské kancelářské centrum Crystal u stanice metra Želivského.

Televize Prima
Prima vysílá v Česku od června 1993, tehdy to bylo pod názvem FTV Premiéra. Její rozjezd zbrzdil nástup konkurenční televize Nova v roce 1994. Nyní má FTV Prima v Česku pět stanic a jednu na Slovensku.Sledovanost kanálů Primy podle údajů ATO - Nielsen Admosphere v roce 2016 dosahovala 22 procent, zatímco konkurenční skupinu Nova sledovalo 29 procent diváků a Českou televizi 31. Za rok 2015 skupina FTV Prima zvýšila zisk o 48 procent na 298,3 miliónu korun. Tržby stouply o sedm procent na 2,8 miliardy korun.

MTG koupila poloviční podíl v FTV Prima Holding v roce 2005 za 87 miliónů eur. Celková návratnost investice, včetně dividend a prodejní ceny, by měla v průměru dosáhnout 1,6 miliardy švédských korun (4,6 miliardy korun).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám