Hlavní obsah

Největší investice za čtvrt století: Ostravská huť zprovoznila kotel za 1,8 miliardy

Právo, Pavel Karban

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zcela nový fluidní kotel za 1,8 miliardy korun uvedla v areálu huti ArcelorMittal Ostrava (AMO) do provozu společnost TAMEH Czech (dříve ArcelorMittal Energy Ostrava). Kotel je v současné době ve zkušebním provozu, nahradí hned čtyři nejstarší uhelné kotle v huti, které nevyhovují nové legislativě.

Foto: Pavel Karban, Právo

Petr Baranek, ředitel TAMEH Czech, ukazuje na oranžovou budovu, která nový kotel za 1,8 miliardy korun ukrývá.

Článek

Výstavba kotle, na který získala TAMEH Czech dotaci ve formě 4,3 miliónu povolenek oxidu uhličitého (CO2) zdarma, byla největší investicí do modernizace od 90. let minulého století.

Snížení emisí o desítky tisíc tun

„Účinnost toho kotle je zhruba o tři procenta vyšší než u těch čtyř starých kotlů, a z hlediska emisí CO2 to představuje snížení asi o 60 tisíc tun za rok. To je také důvod, proč jsme na ten kotel čerpali dotace formou povolenek zdarma,“ nastínil ředitel TAMEH Czech Petr Baranek.

Foto: Pavel Karban, Právo

Mistr kotelny Karel Pauk ukazuje na jeden ze čtyř plynových hořáků, kterým nový fluidní kotel disponuje.

Podle Baranka jsou celkové emise teplárny 2,1 miliónu tun CO2 ročně. Mluvčí AMO Barbora Černá Dvořáková dodala, že dokonalé odprášení spalin zajišťuje tkaninový filtr.

„Pára, kterou kotel vyrábí spolu s ostatními, se používá především pro výrobu dmychaného vzduchu pro vysoké pece, pro výrobu stlačeného vzduchu, tepla,” uvedl Baranek.

„Teplo používáme pro vytápění vlastní huti, část tepla dodáváme společnosti Veolia pro vytápění části města a ze zbývající páry vyrábíme elektrickou energii, ten současný výkon je řádově 100 megawatt za hodinu,“ objasnil.

Foto: Pavel Karban, Právo

Mistr kotelny Karel Pauk ukazuje, kudy se uhlí dopravuje do nového kotle. Tzv. zauhlovací cestou vedou takřka až do výšky 50 metrů.

Elektřina pokrývá dvě třetiny spotřeby huti

Vyrobená elektřina pokrývá zhruba dvě třetiny spotřeby huti, zbytek nakupuje společnost ze sítě.

Stavba kotle vysokého 54 metrů trvala necelé dva roky, kotel je zavěšen na ocelové konstrukci o hmotnosti přes 1200 tun. Tlakové části kotle váží tisíc tun. Kotel je vybaven čtyřmi hořáky a za hodinu spotřebuje pro výrobu páry přibližně 200 tisíc litrů vody.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám