Hlavní obsah

EET se má týkat i Airbnb, upozorňují experti

Právo, svj

Povinnost evidovat elektronicky tržby se jako prvních bude od začátku prosince týkat podnikatelů, kteří poskytují ubytovací a stravovací služby. Co se týče ubytování, jako prvních se EET dotkne hotelů, motelů, botelů, kempů, tábořišť, rekreačních a poskytovatelů dalších krátkodobých ubytování. Definice je poměrně zevrubná, ale otazník visí nad službami, jako je například stále populárnější ubytovací služba Airbnb, upozorňují odborníci.

Foto: Profimedia.cz

Staré pokladny ustoupí elektronické evidenci tržeb. Ilustrační foto

Článek

„Ubytovací služby – na rozdíl od pronájmu – EET podléhají, jsou-li hrazeny hotově nebo kartou, případně i kartou přes internet. Tak je tomu také v případě Airbnb,“ vysvětluje Zuzana Hrubá, daňová poradkyně Schaffer & Partner.

Aby se jednalo o pronájem bytu, musí být podle Hrubé uzavřena písemná podoba nájemní smlouvy, což se v případě Airbnb neděje, a navíc musí být splněny všechny podmínky stanovené pro nájem bytu v občanském zákoníku. „Kromě toho jsou v případě Airbnb spolu s poskytnutím nemovitosti poskytovány i další služby jako úklid, povlečení postelí a podobně. To tedy souhrnně znamená, že Airbnb představuje ubytovací službu a povinnost elektronické evidence se jí bude týkat již od 1. prosince,“ dodává Hrubá.

Airbnb
Webová služba Airbnb zprostředkovává pronájem ubytování. Využívá provázané sítě doporučení a uživatelských profilů na síti. Majitel služby sídlí v San Francisku.

Občerstvení na místě či s sebou

Bez komplikací podle ní není ani rozlišení toho, co je poskytnutí stravovací služby a co dodání zboží. Jako příklad může sloužit například návštěva pizzerie.

„Pokud si jídlo sním u stolu v pizzerii či na předzahrádce vyhrazené hostům, mám možnost využít další služby jako např. toalety, a je-li tímto restauračním zařízením poskytováno také osvětlení, případně vytápění či klimatizace, pak se jedná o poskytnutí stravovací služby, která podléhá EET hned v první fázi,“ říká Jana Janoušková, daňová specialistka ze společnosti Kodap.

„Pokud si ale pizzu nechám zabalit do krabice a odnesu si ji, či si ji nechám dovézt, jde o dodání zboží a tržba bude povinně elektronicky evidována až od

1. března 2018,“ doplňuje Janoušková. Provozovatel má samozřejmě možnost evidovat obě tržby, jednu povinně a druhou dobrovolně.

Jak to bude s e-shopy

E-shopů se EET začne týkat až od 1. března 2017. V jejich případě může být podle některých odborníků problematické rozdělení, které typy plateb EET podléhají a které nikoliv. Evidenci tržeb budou podléhat platby v hotovosti či kartou při osobním převzetí, kartou on-line, využití platebních metod typu PayPal nebo platba na dobírku, kdy prodejce inkasuje peníze od přepravce v hotovosti.

Pokud ale přepravce pošle prodejci peníze převodem na účet, je tato operace posuzována stejně jako peněžní převod od zákazníka, a EET se na ni proto nevztahuje.

„Z našich statistik vyplývá, že zákazníci stále nejčastěji využívají možnost dobírky, a to 41 %. Jako další nejoblíbenější je platba převodem na účet, celých 27 %. I kdyby si nechávali majitelé e-shopů posílat od přepravce peníze za dobírku převodem na účet, stále to znamená, že přibližně třetina objednávek a plateb podléhá EET,“ upozorňuje Miroslav Uďan ze společnosti Shoptet.

Reklama

Výběr článků

Načítám