Hlavní obsah

Britská vláda zvažuje platit za přístup City na jednotný trh EU, píší Financial Times

Novinky, bož

Britská vláda premiérky Theresy Mayové údajně zvažuje po brexitu odvádět miliardy liber do rozpočtu EU, díky čemuž by si měly britské banky udržet takzvaná passportingová práva nutná k působení na jednotném evropském trhu. Informoval o tom list Financial Times.

Foto: Peter Nicholls, Reuters

Článek

Podle Financial Times „více ministrů“ prozradilo, že vláda zvažuje zaplatit „miliardy liber do rozpočtu EU“. „Museli bychom si dávat velký pozor, jak bychom to vysvětlili,“ měl listu sdělit jeden z ministrů.

Premiérka Mayová v poslední době naznačovala, že se přiklání k variantě takzvaného tvrdého brexitu, aby si Británie zajistila kontrolu nad migrací. Z toho většina analytiků vyvodila, že by britské banky přišly o passportingová práva a s nimi i o přístup na jednotný trh.

Libra se v reakci na tyto vyhlídky v pondělí propadla na další historické minimum. Zatímco na začátku října se prodávala za rekordně nízkých 30,88 koruny, v pondělí se propadla dokonce pod 30 korun. [celá zpráva]

Foto: Novinky.cz s použitím Bloomberg

Varianty evropské integrace a velikosti evropských ekonomik.

Šéf německé centrální banky a člen rady Evropské centrální banky (ECB) Jens Weidmann už v září varoval, že pokud Británie v rámci odchodu z Evropské unie opustí i Evropský hospodářský prostor (EHP), banky sídlící v Británii přijdou o passportingová práva. [celá zpráva]

Související témata:

Foto: koláž Novinky.cz s použitím Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Foto: Matt Dunham, ČTK/AP

Theresa Mayová na snímku z 5. července

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám