Hlavní obsah

Benzín a nafta za týden zlevnily o 30 haléřů

Ceny pohonných hmot u českých čerpacích stanic v týdnu opět klesaly. Nejprodávanější benzín Natural 95 zlevnil od minulé středy o 27 haléřů na průměrných 29,09 koruny za litr, nafta pak o 30 haléřů na 27,57 koruny za litr. Vyplývá to z údajů firmy CCS.

Foto: David Ryneš, Novinky

Průměrná cena pohonných hmot v ČR k 10. srpnu

Článek

Nejdražší benzín je na Vysočině. Řidiči ho tam natankují za průměrných 29,66 Kč/l. Za naftu se nejvíce platí v Praze, a to v průměru 28,50 Kč/l.

Naopak nejlevnější benzín je v Moravskoslezském kraji, kde litr Naturalu 95 stojí průměrných 28,56 Kč. Nejnižší cena nafty pak je v Královéhradeckém kraji, za litr řidiči platí průměrně 27,04 Kč.

Letos pohonné hmoty v tuzemsku od února rychle zdražovaly, do léta ceny benzínu i nafty stouply zhruba o 3,5 koruny. Až v červnu přišla stagnace a v červenci se vývoj obrátil.

Podle ekonoma společnosti Roklen Lukáše Kovandy je možné očekávat ještě další zlevnění pohonných hmot. „Důvodem je především těžební politika členských států ropného kartelu OPEC. Kartel sám těží ropu na plné obrátky, zatímco jeho klíčový člen, Saúdská Arábie, zaznamenal v červenci nový rekord ve vytěženém objemu. Jediným zásadním faktorem, který působí v opačném směru, je stabilizace ropné produkce Spojených států,“ řekl Kovanda.

Ceny texaské lehké ropy WTI a pravděpodobně i Brentu tak podle něj mohou opět poklesnout pod úroveň 40 dolarů za barel, což přivodí další tlak na pokles cen pohonných hmot u českých čerpacích stanic.

Reklama

Související články

České nouzové zásoby ropy se tenčí

České nouzové zásoby ropy a ropných produktů od začátku letošního roku klesly z 95 na 91 dnů. Důvodem je růst české ekonomiky a vyšší spotřeba těchto komodit,...

Výběr článků

Načítám