Hlavní obsah

Maloobchodní tržby v červnu zpomalily meziroční růst na 6,2 procenta

Aktualizováno

Tržby v maloobchodě bez aut v červnu zpomalily meziroční růst na 6,2 procenta z květnových 7,5 procenta. Tržby rostly ve všech hlavních sortimentních skupinách prodejen. Oznámil to v pátek Český statistický úřad (ČSÚ).

Foto: Milan Malíček, Právo

Ilustrační foto

Článek

Dlouhodobě nejvyšší tempo růstu vykazoval internetový a zásilkový prodej.

Tržby očištěné o kalendářní vlivy meziročně stouply rovněž o 6,2 procenta, loňský i letošní červen měl totiž stejný počet pracovních dní.

Reálně meziměsíčně vzrostly sezónně očištěné tržby o 1,5 procenta.

”Maloobchodní tržby si i v červnu udržely solidní růstovou úroveň. Češi zjevně zohledňují často nepříznivé zprávy, zejména zahraniční (zintenzivnění teroristických útoků, geopolitické tenze), a nechávají je promítnout do svého deklarovaného sentimentu, avšak v realitě je zatím nevedou k omezování spotřebitelských výdajů,“ řekl ekonom finanční skupiny Roklen Lukáš Kovanda.

„Významným prostředníkem v tomto postoji Čechů je dále se zlepšující situace na trhu práce a s ní související růst mezd. V poslední době se připojuje také z hlediska spotřebitele kladný vývoj cen pohonných hmot, které v první polovině června přestaly zdražovat a od té doby cenově stagnují, nebo dokonce zlevňují. Lidem tak zbývá více peněz na jiné výdaje,“ dodal.

Reklama

Výběr článků

Načítám