Hlavní obsah

Solární elektrárna u Duchcova dostala povolení nezákonně, potvrdil soud

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Fotovoltaická elektrárna v ptačí oblasti u Moldavy na Teplicku získala stavební povolení nezákonně. Potvrdil to Nejvyšší správní soud (NSS), který zamítl kasační stížnost společnosti Talwin a Městského úřadu Duchcov. Ve čtvrtek na to upozornila mluvčí Kanceláře veřejného ochránce práv Iva Hrazdílková.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Byl to právě tehdejší ombudsman Pavel Varvařovský, který kvůli elektrárně podal žalobu a požadoval zrušení rozhodnutí o umístění a povolení stavby. Šlo o první žalobu podanou ombudsmanem ve veřejném zájmu. Krajský soud v Ústí nad Labem jí dvakrát vyhověl.

Napoprvé sice rozhodnutí krajského soudu z procesních důvodů neobstálo, napodruhé už NSS podstatné části verdiktu ponechal beze změn a zrušil jen rozhodnutí o nákladech řízení. Povolením elektrárny by se měl znovu zabývat úřad v Duchcově.

„Až dostaneme rozhodnutí soudu, tak se s ním bude muset stavební úřad vypořádat,” řekla tajemnice Městského úřadu Duchcov Renata Kounovská.

„Samozřejmě to asi budeme konzultovat s krajským úřadem, ale v současné době nemohu odpovědět na to, jak bude stavební úřad dál postupovat. Rozhodnutí soudu ještě nemáme,” uvedla.

Elektrárna funguje od roku 2011

Druhé rozhodnutí NSS zatím není v plném znění dostupné v databázi. Podle Hrazdílkové NSS potvrdil, že k povolení výstavby fotovoltaické elektrárny chyběly zákonem požadované výjimky a souhlasy z oblasti ochrany životního prostředí.

Povolení neexistovala ke dni vydání rozhodnutí o umístění a povolení stavby v roce 2009, ani ke dni podání žaloby veřejným ochráncem práv v roce 2012. Vlastník elektrárny je nemá ani v současnosti, stavba je přitom od roku 2011 v trvalém provozu, doplnila Hrazdílková.

Fotovoltaická elektrárna navíc vznikla v místě bez územního plánu. Ombudsmanka Anna Šabatová se domnívá, že výroba elektrické energie z fotovoltaiky je především ekonomickým zájmem vlastníka elektrárny. Takovou stavbu nelze umístit do nezastavěného území bez schváleného územního plánu a bez potřebných souhlasů či výjimek týkajících se dopadů na životní prostředí.

O licenci elektrárna nepřišla

Případ má i trestní rovinu. Nejvyšší soud nedávno odmítl dovolání dvou úřednic potrestaných za chybné povolení elektrárny. Bývalá vedoucí duchcovského stavebního úřadu Květuše Kvasničková i její tehdejší zástupkyně Lenka Brejchová dostaly za zneužití pravomoci šestiměsíční tresty s ročním podmínečným odkladem.

Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman se pokusil připravit elektrárnu také o licenci. Správní soudy mu ale nevyhověly.

Reklama

Výběr článků

Načítám