Hlavní obsah

Budějovický Budvar prodal nejvíce piva v historii

Právo, Pavel Orholz
České Budějovice

Budějovický Budvar investuje v příštích čtyřech letech do svého rozvoje 1,5 miliardy korun. Reaguje tak na hospodářské výsledky, když v loňském roce prodal více než 1,6 miliónu hektolitrů piva, což je nejvíce v jeho historii. Produkce pivovaru se tak přiblížila výrobním i logistickým hranicím.

Foto: Vladimír Vácha, Právo

Článek

„Díky rekordním investicím by výroba měla v roce 2020 překonat dva milióny hektolitrů piva. Částka 1,5 miliardy korun však otvírá i budoucí rozvoj za horizontem zmíněného roku. Máme připravené návazné věcné i finanční kroky až do roku 2030,“ sdělil Právu sládek pivovaru Adam Brož. Zmínil, že nyní už byl ukončen první projekt rozvoje podniku a to sice přetlačné tanky. Budvar zahajuje také výstavbu logistického centra a začal přípravu k rozšíření sklepů a stáčírny lahví.

Jak uvedli zástupci podniku ve čtvrtek na tiskové konferenci v Českých Budějovicích, výsledky z loňského roku, překonaly plánovaná očekávání. „Výkony dosáhly hodnoty 2,47 miliardy korun – meziročně o 5,6 procenta více. Zisk před zdaněním pak meziročně stoupl o téměř 14 procent na téměř 350 miliónů korun,“ upozornil ekonomický ředitel Budvaru Petr Žáček.

Budvar vyváží pivo do 76 zemí světa. Vzhledem k politické situaci mírně oslabil export do Ruska a na Ukrajinu. Pivovar, který byl založen 15. dubna 1895, se od roku 1967 nazývá národní podnik Budějovický Budvar. Je posledním českým pivovarem, který vlastní stát.

Pivovar větší část své produkce prodá na zahraničním trhu a na celkovém exportu z České republiky se loni podílel 21,7 procenta. Loni prodal přibližně 898 000 hektolitrů piva, zatímco v tuzemsku se jednalo o zhruba 703 000 hektolitrů. Nejvíce se dařilo na trzích klíčovému druhu piva, tedy světlému ležáku Budweiser Budvar, jehož prodej vzrostl o dvanáct procent, ležáku Pardálu Echt se prodalo o devět procent více.

Celkově na jednotlivce však spotřeba piva v republice klesá. „V poslední době poklesla roční spotřeba piva na osobu. Loni to bylo 143 litrů, přitom v minulosti toto číslo dosahovalo až 160 litrů. Dá se očekávat, že tento trend bude asi pokračovat,“ podotkl obchodní ředitel pivovaru Robert Chrt.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám