Hlavní obsah

Finanční operace manažerů poškodily OKD, míní Arca Capital

Právo, Pavel Karban

Bývalí i současní manažeři OKD a její mateřské společnosti New World Resources (NWR) mohli nevýhodnými finančními operacemi, které činili v neprospěch OKD, spáchat trestný čin. Myslí si to alespoň skupina Arca Capital. Vyzvala proto vládu, aby iniciovala vytvoření analýzy popsaných závazků majitele těžební společnosti OKD vůči firmě i státu. Výzvu už adresovala ministru financí Andreji Babišovi (ANO).

Foto: Arca Capital

Předseda představenstva skupiny Arca Capital Pavol Krúpa

Článek

„Žádáme, aby vláda postupovala prostřednictvím všech svých nástrojů za účelem snížení všech negativních dopadů jak v zájmu minimalizace škod, které vznikly ve výši desítek miliard, tak v rámci zachování stability a prosperity hospodářství celého regionu a korektního podnikatelského prostředí,“ napsala Arca v dopise, který podepsal předseda představenstva skupiny Pavol Krúpa.

Arca Capital je minoritní akcionář NWR, vlastní 3,44 procenta akcií a dalším objemem disponuje v rámci spřízněných firem. V dubnu Arca vyjádřila zájem o koupi OKD. [celá zpráva]

„Účelovým postupem zástupců NWR a OKD docházelo k finančním operacím, které způsobily vyvedení hodnotných aktiv a nevýhodné zadlužení firmy OKD u mateřské společnosti NWR, a existuje významné podezření, že došlo ke spáchání trestné činnosti,“ upozornil slovenský finančník.

Podezření opírá o smlouvu o koupi akcií mezi Fondem národního majetku a Karbon Investem z roku 2004.

„Na jejím základě se kupující (Karbon Invest) zavázal, že v souvislosti s jakýmkoli útlumem těžby ze strany OKD nevznikne žádný nárok na vynaložení prostředků ze státního rozpočtu ČR, a že společnost nebude takový nárok uplatňovat. Současná situace, kdy je zahájeno insolvenční řízení a společnost požaduje po státu miliardy, je jednoznačně v rozporu s tímto závazkem,“ poukázal Krúpa.

Dodal, že ve smlouvě o koupi akcií je také zakotveno, že Karbon Invest zajistí, aby společnost vytvářela zákonné rezervy na vypořádání škod, rekultivace a sanace.

Na výplatu dividend si prý vzali úvěr

„V rámci restrukturalizace v roce 2006 došlo k rozdělení skupiny tak, že z OKD byly vyčleněny všechny majetky a účasti v dceřiných společnostech, které nesouvisely s těžbou, takže veškerý hodnotný majetek byl vyveden mimo OKD. V letech 2006 až 2012 vyplatila OKD akcionářům (NWR) na dividendách celkem 65 miliard korun. Na výplatu dividend si přitom půjčila u bank téměř 20 miliard. Následně v roce 2010 bylo provedeno přefinancování těchto úvěrů na vnitroskupinový úvěr u NWR za podstatně horších podmínek,“ popsal Krúpa.

Insolvencí OKD podle něj způsobily právě finanční operace a vyvedení aktiv a nevýhodné zadlužení firmy u mateřské NWR. „Existuje proto podezření, že nevýhodnými finančními operacemi pro OKD mohlo dojít ke spáchání trestné činnosti,“ míní Krúpa.

Pokud by měl pravdu, vznikl by firmě nárok na náhradu škody. Uplatnit by ho mohla v občanskoprávním i trestním řízení. Finanční operace by proto měla prošetřit policie, finančně analytický úřad nebo finanční úřad.

„Zároveň by se tunelováním OKD měly zabývat orgány činné v trestním řízení a zajistit majetek, který byl z OKD vyveden. To by pomohlo sanovat škody, které vznikly a vzniknou v souvislosti s nutným řešením situace horníků,“ dodal.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám