Hlavní obsah

Horníci ukončili protest v podzemí Dolu Darkov

Aktualizováno

Horníci, kteří po noční směně protestovali v podzemí Dolu Darkov, už vyfárali na povrch. Pod zem za nimi předtím sfáral provozní ředitel OKD Pavel Hadrava a promluvil si s nimi o špatné hospodářské situaci firmy. Protestu se účastnilo 46 horníků, řekl mluvčí těžební společnosti OKD Ivo Čelechovský. Provozy podle něj normálně fungují a v dole se těží.

Foto: Aleš Honus, Právo

Na ilustračním snímku černouhelný důl společnosti OKD Důl Darkov

Článek

Akci neorganizovaly odbory, nešlo o stávku, řekl Právu předseda Odborového svazu pracovníků hornictví, geologie a naftového průmyslu Jan Sábel. „Vzhledem k tomu, že se odbory snaží pořád jednat, někdo to vzal do svých rukou,“ řekl k protestu.

Podle Sábela sjel za horníky pod zem předseda Sdružení hornických odborů OKD Jaromír Pytlík, aby s nimi jejich protest probral.

Odbory protest nepodporují

Sábel přiznal, že není v této chvíli zastáncem podobných protestů. „Určitě nemůžu doporučovat to, aby takové kroky podnikali dál, protože zůstat v dole je docela nebezpečná záležitost, není to standardní řešení. Na druhé straně se horníkům nedivím, protože když jim někdo řekne, že budou mít peníze od OKD pouze do poloviny května a že nemají na výplaty a přitom tito lidé tvrdě pracují, mají hypotéky a další závazky, tak se nedivím, že jsou nervózní,“ nastínil.

On sám je přesvědčen, že nyní se musí všichni zaměřit na to, aby NWR, respektive AHG opustily moravskoslezský region. „Protože to jsou ti škůdci, včetně bývalého vlastníka Bakaly, kteří rozvrátili celý region, vytunelovali byty, vytunelovali společnost, brali obrovské odměny a na druhé straně hovoří o tom, že do dvou let chtějí zlikvidovat osm tisíc pracovních míst v OKD a zavřít čtyři doly ze šesti,“ uzavřel Sábel.

Doly i s dodavatelskými firmami zaměstnávají asi 12 tisíc lidí.

Většina analytiků se shodla na tom, že vyhlášení insolvence je nejčistším řešením problémů OKD. Dalšími zmiňovanými variantami je odkup firmy nebo znárodnění. [celá zpráva]

OKD patří společnosti New World Resources (NWR), jejíž generální ředitel Gareth Penny minulý týden uvedl, že OKD má hotovost do poloviny května. [celá zpráva]

Majitelem NWR se letos stala Ad Hoc Group (AHG), která v posledních týdnech nabídla státu, aby do firmy vstoupil nebo OKD odkoupil. To ale zástupci vlády odmítli, nabízené podmínky jsou podle nich pro stát nevýhodné.

Stávka horníků v dole Kohinoor v roce 2000
V roce 2000 proběhla okupační stávka horníků i v hlubinném hnědouhelném dole Kohinoor v Mariánských Radčicích na Mostecku, který byl určen k uzavření. Necelá padesátka dělníků strávila na protest pod zemí 22 dnů. Důvodem byla jejich obava ze ztráty zaměstnání. Původně požadovali odkup všech 100 procent akcií společností SHD-Peel, to se však nepodařilo a nakonec se dohodli na podmínkách odchodu zaměstnanců v rámci útlumového programu.

Ministr průmyslu Jan Mládek (ČSSD) v pondělí novinářům během jednání vlády řekl, že situaci OKD už může vyřešit pouze snížení požadavků majitelů firmy vůči státu nebo insolvence. Ministr uvedl, že AHG žádala od státu jen za samotné akcie firmy 120 miliónů eur (asi 3,2 miliardy korun).

Související témata:

Foto: Jan Handrejch, Právo

AHG dříve uvedla, že její nabídka počítá s tím, že držitelé dluhopisů odepíšou dluh NWR, potažmo OKD, za více než 400 miliónů eur (10,8 miliardy korun).

Reklama

Výběr článků

Načítám