Hlavní obsah

Čínská ekonomika se nezotavila

Peking

Růst aktivity čínského zpracovatelského sektoru se v dubnu nečekaně zpomalil. Vyplývá to z vládního průzkumu mezi nákupními manažery. Údaje podle agentury Reuters vyvolávají pochybnosti ohledně stabilizace růstu druhé největší ekonomiky světa.

Foto: China Daily, Reuters

Čína stále žije v obavách z poklesu cen akcií, který vedl k zastavení obchodu na burze.

Článek

Index aktivity v dubnu klesl na 50,1 bodu z březnových 50,2 bodu. Zaostal tak za očekáváním analytiků, kteří jej podle agentury Reuters odhadovali na 50,4 bodu. Udržel se nicméně nad klíčovou padesátibodovou hranicí, která je předělem mezi růstem a poklesem aktivity.

V březnu se aktivita v čínském zpracovatelském sektoru zvýšila poprvé za devět měsíců. To vyvolalo naděje, že zpomalování růstu čínské ekonomiky polevuje. Nové údaje tyto naděje podkopávají.

„Do určité míry to naznačuje, že entuziasmus ohledně Číny byl poněkud přehnaný a že březnové zlepšení bylo jen krátkodobé,” uvedl analytik Čou Chao ze společnosti Commerzbank.

Čínská ekonomika v letošním prvním čtvrtletí v meziročním srovnání stoupla o 6,7 procenta, což byl nejpomalejší růst za sedm let. V celém letošním roce očekává čínská vláda růst v rozmezí 6,5 procenta až sedm procent.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám