Hlavní obsah

Bakalova NWR byla ve ztrátě, ale manažeři brali stamiliónové odměny

Právo, Pavel Karban
Ostrava

Šest výkonných ředitelů společnosti New World Resources (NWR) dostalo v letech 2010 až 2015 dohromady na mzdách a odměnách 26,6 miliónu eur (zhruba 718,2 mil. korun). Tedy v době, kdy byl většinovým vlastníkem společnosti Zdeněk Bakala.

Foto: Petr Horník, Právo

Zdeněk Bakala

Článek

Mezi štědře honorovanými byl i současný generální ředitel NWR Gareth Penny, který za roky 2012 až 2015 dostal mzdu 1,3 miliónu eur a k tomu ještě bonusy v celkové částce 1,052 miliónu eur, což je dohromady zhruba 63 miliónů korun. Přehled vyplácených odměn má Právo k dispozici.

Vysocí manažeři NWR dostávali bonusy přesto, že hospodaření firmy bylo od roku 2012 ztrátové. Kromě Pennyho si více než 700 miliónů korun za šest let rozdělili Marek Jelínek, Mike Salamon, Boudewijn Wentink, Ján Fabián a Klaus-Dieter Beck.

Výplata i pro Teličku

Někdejší generální ředitel a předseda představenstva OKD Beck dostal v letech 2007 až 2013 vůbec nejvíc. Za tři roky mu NWR na mzdách a bonusech vyplatila téměř 12,5 miliónu eur.

Předseda Sdružení hornických odborů OKD Jaromír Pytlík označil výši odměn za nehoráznou. „Co si pak máte myslet o tom, když se s námi baví zástupci těchto společností a chtějí, abychom si opět snížili mzdy? Jsou to jen takové ty povídačky, které neplatí – že jsme na jedné lodi,“ poukázal s tím, že takové manažerské platy jen zvyšují nedůvěru vůči NWR, potažmo vůči věřitelům.

„Pan Penny dostal loni tuším půl miliónu eur, což jsou obrovské peníze, a je to neslýchané,“ kroutil hlavou Pytlík a dodal: „Ať potom nepočítají, že budou zaměstnanci věřit těm povídačkám o tom, jak to oni myslí dobře!“

Z výpisu odměn vyplývá, že statisíce nedostávali jen výkonní ředitelé, ale i ti tzv. nevýkonní, kterým kromě mzdy náležela i odměna za členství v orgánech.

Za stejné období jim NWR vyplatila dalšího 5,5 miliónu eur (zhruba 148,5 miliónu korun).

Mezi příjemci je opět bývalý šéf OKD Beck, který si v letech 2013 a 2014 polepšil o 53 tisíc eur, či stávající člen dozorčí rady OKD Bessel Kok. Ten dostal v letech 2010 až 2015 od NWR na mzdách a za členství ve výboru přes 950 tisíc eur.

A na výplatní listině společnosti nechybí ani někdejší lobbista, diplomat a současný europoslanec za hnutí ANO Pavel Telička. Tomu NWR vyplatila v letech 2010 až 2014 na mzdách 430 tisíc eur. „Na otázku ohledně finančních odměn v NWR nejsem jako bývalý člen správní rady společnosti oprávněn odpovědět,“ uvedl Telička s odkazem na NWR.

Na dotaz, zda mu odměny pro ředitele NWR připadají svou výší nehorázné, odpověděl: „V době, na kterou se ptáte, byla NWR pod dozorem příslušných orgánů několika států a veškeré její aktivity byly předmětem zájmu akcionářů, a to i menšinových.“

„Bez komentáře“

Stávající vlastník NWR, skupina Ad Hoc Group (AHG), nechtěla výši platů bývalých či současných manažerů NWR komentovat. „My se do minulosti nyní nevracíme, věnujeme se pouze záchraně OKD,“ sdělil mluvčí AHG Roman Pařík.

Související témata:

Foto: Petr Horník, Právo

Finančník Zdeněk Bakala

Mluvčí NWR Radek Němeček na dotazy ohledně výše odměn ve společnosti řekl, že se k tomu firma vyjadřovat nebude. „Ty informace jsou všechny veřejné, z výročních zpráv, necítíme potřebu to nějak komentovat,“ poznamenal Němeček.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám