Hlavní obsah

Americká ekonomika zklamala, roste nejpomaleji za dva roky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americká ekonomika zpomalila v letošním prvním čtvrtletí celoročně přepočtený růst na 0,5 procenta, což je nejpomalejší tempo za poslední dva roky. Vyplývá to ze čtvrtečního předběžného odhadu ministerstvo obchodu USA. Výsledek je horší než odhady analytiků, kteří v průzkumu agentury Reuters očekávali růst o 0,7 procenta. V předešlém kvartálu stoupla největší světová ekonomika o 1,4 procenta.

Foto: Gary Cameron, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Ministerstvo za hlavní brzdu růstu označilo pomalejší zvyšování spotřebitelských výdajů, pokles podnikatelských investic a klesající vývoz.

Výkon ekonomiky USA za letošní první tři měsíce roku je nejhorší od prvního čtvrtletí 2014, kdy se tamní hrubý domácí produkt snížil o 0,9 procenta, napsala agentura AP.

Spotřebitelské výdaje, které tvoří zhruba 70 procent ekonomické aktivity USA, rostly nejpomalejším tempem za poslední rok. Během ledna až dubna se zvýšily o 1,9 procenta, v loňském čtvrtém čtvrtletí však stouply o 2,4 procenta.

Silný dolar poškodil export

Podnikatelské výdaje se snížily o 5,9 procenta, a zaznamenaly tak největší kvartální propad od vrcholu hospodářské krize v roce 2009. Investice v kategorii zahrnující průzkum těžby ropy a zemního plynu se snížily dokonce o rekordních 86 procent. Stojí za tím nízké ceny ropy, kvůli kterým jsou firmy v energetickém sektoru nuceny škrtat ve výdajích.

Na údajích se podepsal i silnější americký dolar, který zasáhl vývoz z USA a zvýšil schodek zahraničního obchodu. Vyšší schodek zahraničního obchodu znamená nižší HDP. Vyšší obchodní schodek tak z růstu v prvním čtvrtletí ubral 0,3 procentního bodu.

Od chvíle, kdy se americká ekonomika před téměř sedmi lety začala zotavovat z krize, vykazuje za první čtvrtletí mnohem pomalejší tempa růstu než ve zbytku roku. Podobný vývoj předpokládají ekonomové i letos. Růst pro druhé čtvrtletí odhadují na zhruba dvě procenta.

Reklama

Výběr článků

Načítám