Hlavní obsah

V Mošnově u Ostravy vznikne další továrna. Má zaplnit „díru na trhu“

– Ostrava
Právo, Denisa Telaříková

Nová hala na výrobu špičkových moderních materiálů a slitiny, kde najde práci kolem 60 lidí, vznikne do tří let v ostravské průmyslové zóně v Mošnově na Novojičínsku. S novým investorem, společností Vítkovice – výzkum a vývoj – technické aplikace ve středu podepsal kupní smlouvu na pozemek v mošnovské zóně primátor Ostravy Tomáš Macura (ANO).

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Pozemek město prodalo za 11 miliónů korun, což je obvyklá cena v této lokalitě. Je to pro Ostravu dobrá zpráva, protože vedle stávajících, převážně zahraničních investorů začne v Mošnově podnikat také česká společnost. Je to přesně ten typ podnikání, které chceme podporovat,“ řekl novinářům po podpisu smlouvy primátor.

Dodal, že v současnosti je v mošnovské průmyslové zóně ještě volná plocha kolem 150 hektarů.

Ostrava jedná s dalšími pěti investory

„Nicméně z těch 150 už je 40 hektarů rezervovaných pro nové investory, s nimiž nyní jednáme. Více bych teď nechtěl prozrazovat. Jednání s pěti investory jsou v různých fázích. Převážně jde o společnosti z leteckého průmyslu a logistiky,“ nastínil Macura.

Zástupce společnosti Vítkovice – výzkum a vývoj – technické aplikace Jiří Režnar upozornil, že výstavba nové haly začne už příští rok.

„Nyní nás čekají administrativní kroky jako EIA a stavební povolení. Plánujeme postavit moderní továrnu na ploše kolem 14 tisíc metrů čtverečních, celá plocha našeho areálu pak bude mít zhruba 2,5 hektaru. Vše by mělo být dokončeno nejpozději v roce 2018,“ sdělil Režnar.

Podle něj bude výše investice asi 650 miliónů korun. „Částečně investici financujeme z vlastních prostředků, část peněz je od bank, ale také z Operačního programu Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost,“ upřesnil zástupce investora.

Speciální slitiny se k nám zatím jen dovážejí

V Mošnově tak vznikne továrna, která bude zaměřena na vysoce speciální materiály pro letecký, námořní i automobilový průmysl. „Máme několik patentů. Vyrábět budeme pod značkou Maestoso Advanced Materials. Ročně chceme vyprodukovat zhruba pět tisíc tun speciálních materiálů. Tyto speciální slitiny se zatím do Česka zatím pouze dovážejí z Německa, Anglie, Francie či z Číny, USA a Ruska,“ vysvětloval Režnar s tím, že jejich firma vlastně zaplní takzvanou díru na trhu. „O tyto materiály je velký zájem, zatím poptávka převyšuje nabídku,“ podotkl.

Nová společnost v první fázi projektu zaměstná 35 lidí. V době plného provozu pak okolo 60, půjde zejména o pracovníky v dělnických profesích. Společnost bude potřebovat především zaměstnance, kteří mají zkušenosti s výrobou materiálů a metalurgií.

Společnost Vítkovice – výzkum a vývoj – technické aplikace je soukromou společností zaměřenou na vývoj nových materiálů a technologií pro průmysl. Vznikla v roce 2006 odštěpením privatizovaného výzkumného ústavu společnosti Vítkovice.

Reklama

Výběr článků

Načítám