Hlavní obsah

Skončila éra hlubinné těžby hnědého uhlí, na Mostecku vyvezli poslední tunu

Právo, koc

Horníci v pátek vyvezli poslední tunu uhlí z dolu Centrum na Mostecku. Končí tak éra hlubinného dobývání hnědého uhlí v Česku. Osud více než tří stovek zaměstnanců dolu řeší těžařská společnost, odbory i ministerstvo práce.

BEZ KOMENTÁŘE: Horníci vyvezli poslední tunu uhlí z dolu Centrum na MosteckuVideo: Karel Otcovský, Právo

 
Článek

Historie Dolu Centrum na Mostecku skončila po 128 letech. Z hnědouhelného dolu dopravili havíři na povrch poslední vozík s tunou uhlí krátce po 13. hodině, další už nevyvezou.

Vyvezení posledního vozíku s uhlím přihlíželo na 500 lidí, kromě hostů především bývalých i současných horníků. Mnozí z nich neskrývali smutek.

„Mrzí mě, že to končí. Pracoval jsem tady 19 let, byla to dost specifická práce, ale dobrá parta všechna úskalí vynahradila,“ řekl Právu Jiří Čapek, jeden z 320 zaměstnanců dolu Centrum.

Foto: Karel Otcovský, Právo

Poslední vozík s tunou hnědého uhlí vyvezli horníci z dolu krátce po 13. hodině.

Bez práce nezůstane. Spolu s několika dalšími kolegy přejde na sousední povrchový lom Československé armády (ČSA), který stejně jako Centrum provozuje těžební společnost Severočeská energetická.

Zhruba sto lidí bude ještě několik měsíců rozebírat technologií ze šachty, a bude se podílet na zabezpečení celého dolu. Někteří ale skončí na úřadu práce, který pro ně připravil speciální rekvalifikační programy.

Foto: Karel Otcovský, Právo

Historie Dolu Centrum na Mostecku po 128 letech skončila.

Založení dolu Centrum v katastru tehdejšího Dolního Jiřetína ovlivnila na konci 19. století průmyslová revoluce a obrovská poptávka po uhlí.

Důl byl svědkem ekonomického vrcholu i krizí první republiky, prožíval rozmach po druhé světové válce, byl součástí obrovského státního kolosu i pozdější privatizace uhelného průmyslu. Jeho zaměstnanci postupně zaváděli a zdokonalovali hlubinářské metody těžby hnědého uhlí, jako je komorování či stěnování, a učili se využívat novou dobývací technologii.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám