Vanilka je druhé nejdražší koření na světě po šafránu, protože její pěstování je dlouhé a náročné na lidskou práci. Hlavním producentem je Madagaskar, následují Mexiko a Tahiti. Podobně jako u vína, čokolády nebo kávy má vanilka z každé země svoji specifickou příchuť. Madagaskarská vanilka vytváří krémovou, sladkou příchuť.

Podle analytické společnosti Mintec se madagaskarská vanilka prodávala v lednu za 144 liber (5000 korun). Na začátku loňského roku přitom cena činila 59 liber (2006 korun). "Ceny vanilky začaly růst v letech 2012 - 13 kvůli obavám o kvalitu a nadále stoupají," uvedl analytik firmy Mintec Jara Zicha.

Vanilka je komerčně dostupná ve formě celých tobolek, prášku a extraktu. Růst cen bude bolet všechny firmy, které ji používají. Najdeme ji v různých produktech od nealkoholických nápojů po koláče a parfémy. Nejvíce však zřejmě dopadne na výrobce zmrzliny, protože vanilka je nejdražší složkou ve výrobním procesu a některé firmy budou nuceny přesunout zvýšené náklady na spotřebitele.

Odborníci také varují, že když jsou ceny vysoké, jsou zemědělci v pokušení sbírat vanilkové tobolky brzy. To pak způsobí, že má vanilka méně intenzivní chuť, což znásobuje problémy na trhu. Vysoce ceněná plodina je také cílem zlodějů.