Hlavní obsah

Slabá úroda vanilky na Madagaskaru zřejmě zdraží zmrzlinu

Cena madagaskarské vanilky v loňském roce stoupla o 150 procent. Důvodem byla slabá úroda na Madagaskaru, který je jejím největším producentem. Výrobci potravin nyní varují, že budou muset zvyšovat ceny, což by mohlo ovlivnit hlavně ceny zmrzliny, píše na svých internetových stránkách The Guardian.

Foto: Profimedia.cz

Vanilka z Madagaskaru

Článek

Vanilka je druhé nejdražší koření na světě po šafránu, protože její pěstování je dlouhé a náročné na lidskou práci. Hlavním producentem je Madagaskar, následují Mexiko a Tahiti. Podobně jako u vína, čokolády nebo kávy má vanilka z každé země svoji specifickou příchuť. Madagaskarská vanilka vytváří krémovou, sladkou příchuť.

Podle analytické společnosti Mintec se madagaskarská vanilka prodávala v lednu za 144 liber (5000 korun). Na začátku loňského roku přitom cena činila 59 liber (2006 korun). "Ceny vanilky začaly růst v letech 2012 - 13 kvůli obavám o kvalitu a nadále stoupají," uvedl analytik firmy Mintec Jara Zicha.

Vanilka je komerčně dostupná ve formě celých tobolek, prášku a extraktu. Růst cen bude bolet všechny firmy, které ji používají. Najdeme ji v různých produktech od nealkoholických nápojů po koláče a parfémy. Nejvíce však zřejmě dopadne na výrobce zmrzliny, protože vanilka je nejdražší složkou ve výrobním procesu a některé firmy budou nuceny přesunout zvýšené náklady na spotřebitele.

Odborníci také varují, že když jsou ceny vysoké, jsou zemědělci v pokušení sbírat vanilkové tobolky brzy. To pak způsobí, že má vanilka méně intenzivní chuť, což znásobuje problémy na trhu. Vysoce ceněná plodina je také cílem zlodějů.

Reklama

Výběr článků

Načítám