Hlavní obsah

Z podzemí Dolu 9. květen na Karvinsku vyvezli poslední vozík

Právo, Aleš Honus

Hornická dechovka, vzletná slova, minuta ticha za zemřelé havíře, korodující železobeton i slzy dojetí na tvářích pamětníků. Takové kulisy tvořily ve čtvrtek ráno symbolické rozloučení s těžbou na Dole 9. květen ve Stonavě na Karvinsku. Vedení OKD o ukončení těžby rozhodlo na základě finanční analýzy, podle které je většina zásob již vydolovaná a další těžba se v této lokalitě nevyplatí.

Ukončení těžby na Dole 9. květen ve Stonavě na KarvinskuVideo: Aleš Honus, Právo

 
Článek

Necelé tři stovky zaměstnanců, kteří zde ještě pracují, budou převedeny na jiné závody. Likvidace objektů v areálu dolu nyní bude probíhat až do roku 2017.

„Jedná se o přirozené a očekávané ukončení důlní činnosti, které nemá nic společného s plánovanou restrukturalizací OKD, uzavíráním nelukrativních dolů a s tím souvisejícím sociálním programem,“ upozornil mluvčí OKD Ivo Čelechovský.

Foto: Aleš Honus, Právo

Na Dole 9. květen vyvezli z podzemí symbolický poslední vozík.

„Plánované zásoby ve stonavské lokalitě byly vytěženy. V podzemí jsou už jenom asi dva zbytkové milióny tun ve sloji č. 40, které se na základě provedené finanční analýzy s ohledem na vysoké provozní náklady a naopak nízké prodejní ceny uhlí už nevyplatí dotěžit,“ řekl provozní ředitel OKD Pavel Hadrava.

„Správnost našeho rozhodnutí potvrdil i lokální vrtný průzkum, který prokázal podlimitní hodnoty mocností podložní sloje, a byl tak důvodem k ukončení těžby v ostravských slojích,” dodal.

Foto: Aleš Honus, Právo

Ukončení těžby provázelo dojetí.

V současné době v 9. květnu pracuje celkem 295 zaměstnanců. „Ti budou převedeni na jiná pracoviště Důlního závodu 1. Proto nedojde k jejich propouštění, a tím ani ke vzniku sociálních nákladů,“ doplnila personální ředitelka OKD Radka Naňáková.

Stonavská lokalita má rozlohu 1150 hektarů a hornická činnost zde probíhá od roku 1960. Jak hovoří oficiální informace z OKD, v průběhu bezmála šedesáti let se zde celkem vytěžilo 73 miliónů tun koksovatelného a energetického uhlí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám